Maslovare rasadnik vrsnih šahista: Dragan Stanković niže uspjehe

KOTOR VAROŠ, 6. decembra – Živimo u računarskom dobu, sa obiljem društvenih mreža na internetu i sijaset društvenih igara, ali je interesantno istaći da je po posljednjim istraživanjima neuporedivo najpopularnija i ujedno najstarija igra, šah!

A zbog ispredanih brojnih legendi vjekovima unazad, šah sa pravom nosi i naziv „drevna igra”, što je i našeg šahovskog šampiona iz Maslovara Dragana Stankovića već sa četiri godine nagnalo da zaviri na tablu sa 64 magična polja, i od tada pa sve do danas Stanković se ne odvaja od šahovskih figura.

Dragan Stanković je učenik devetog razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Maslovara, ima 14 godina, a već 10 godina se bavi šahom.

„Šah sam naučio igrati sa četiri godine zahvaljujući stricu, a poslije sam najčešće igrao sa svojim bratom Darkom i tako sam kroz igru sa njim zavolio ovaj sport i uz njega napredovao. Od prvog razreda član sam školske šahovske sekcije koju vodi moj nastavnik i šahovski učitelj Novo Borić i od tada se aktivno bavim šahovskim sportom. Moj učitelj Borić je imao najviše uticaja na moj šahovski razvoj kroz višegodišnji rad u šahovskoj sekciji, a mnogo sam naučio i od mog trenera iz ŠK „Kotor Varoš“, Sergeja Molčanova. Do sada sam sa različitih takmičenja donio 40 diploma, 15 medalja i 6 pehara. U standardnom šahu imam 1730 rejting bodova, dok u ubrzanom šahu rejting mi iznosi 1863 boda. Moja najvažnija i najznačajnija pobjeda u karijeri je protiv mog učitelja Nove Borića koji ima rejting preko 2000 bodova“, ističe Stanković.

U narednom periodu ga očekuje seniorsko Prvenstvo ŠK „Kotor Varoš“, potom će uzeti učešće na turniru u Banja Luci, a nakon toga slijedi serija vikend turnira u Kotor Varošu.

Jedan od najzaslužnijih ljudi za Stankovićeve šahovske uspjehe je Novo Borić nastavnik u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Maslovare i voditelj školske šahovske sekcije još od davne 1981. godine.

„Dragan je došao i prijavio se u šahovsku sekciju već u prvom razredu i od tada kreće negov uspješan šahovski put. Najbitnija stvar kod Dragana je ta njegova velika ljubav prema šahovskoj igri koja je naslijeđena iz porodice, gdje pored Dragana i dva njegova brata igraju šah, te njegova posvećenost treninzima, što je krunisano i njegovim dobrim rezultatima. U skladu sa svojim poznavanjem šaha, ja sam u početku njegovog bavljenja šahom uticao na njega koliko sam mogao i znao, ali me je Dragan nešto kasnije počeo u međusobnim partijama pobjeđivati, pa sa ponosom mogu da kažem da je „učenik prevazišao učitelja“, što je valjda i cilj svakog trenera, bez obzira koji je sport u pitanju“, rekao je Borić.

Ovaj dobroćudni prosvjetar i šahovski zaljubljenik ubrzo odlazi u zasluženu penziju, dok njegov učenik i ljubimac Stanković kreće sljedeće godine u srednju školu, ali će oni iza sebe ostaviti nekoliko veoma perspektivnih mladih šahista kao što su: Nikola Jovanović, Nikola Popović, Aleksandar Božičković i David Đaković, tako da će Maslovare nastaviti da njeguju svoju bogatu šahovsku istoriju, koju je još daleke 1972 započeo legendarni Milenko Bilbija koji je i doveo šah u Maslovare na velika vrata.

PODELI