Pisma iz Melburna

Piše: Radojica Rade Berak

Radojica Rade Berak, rođen je u Grabovici sredinom prošlog vieka. U njoj je završio osnovnu školu a po mnogima je, a pre nekoliko godina jedan od njegovih nastavnika Slobodan Janković će javno reći, možda i najbolji učenik svih vremena. Život će ga potom odvesti u vojnu školu u Sarajevo, pa na službu u Skoplje. U međuvremenu će vanredno diplomirati ekonomiju u Beogradu i studirati žurnalistiku na skopskom univerzitetu “Kiril i Metodij”. Godine 1982. se ženi Makedonkom Cvetom Avramovski iz porodice solunskog borca.
Godinu dana kasnije dobija prvo dete, ćerku Mariju, a početkom 1987. za stalno se naseljava u Melburnu, najlepšem gradu na svetu. Tu dobija i drugo dete, sina Stefana. Prve četiri godine u Australiji radio je mnoge poslove kako bi se skućio, a 1991. godine je sa pokojnim Đorđem Marinkovićem pokrenuo srpski nacionalni list “Srpski glas” čiji je urednik sa prekidima bio skoro 15 godina. Danas radi za sebe, ugovorno vezan za veliku firmu, a istovremeno je, kako sam reče, radi održavanja kondicije, šef dopisništva Portala ‘’SvetPlus’’ za Australiju.
Za 26 godina boravka u Australiji samo je jednom posetio otadžbinu i to 2003. i uglavnom je boravio u Beogradu gde mu živi najbliža familija. Grabovicu je samo nakratko posetio jedan dan i morao je zbog obaveza da se odmah vrati za Australiju. Dogodine planira ponovni dolazak sa suprugom i obećao je da će bar nedelju dana boraviti u Grabovici i njenoj okolini…
Kao čoveku od pera, poverili smo mu zadatak da kroz svoja sećanja opiše Grabovicu iz vremena dok je u noj rastao i živeo,  a na našu radost, on se i pored obaveza, prihvatio tog nezahvalnog posla… Ujedno, Rade nas je zamolio da oni čitaoci, koji imaju adekvatne fotografije,  potkrepe detalje iz njegovog pisanja, iste dostave ovom sajtu, na čemu ćemo im biti zahvalni.

 

Prethodne priče: