Златко Јурић: Новооткривен саркофаг у Виминацијуму

0

КОТОР ВАРОШ, 13. маја – Недавно је у Виминацијуму откривен нови саркофаг који, за разлику од већне других, није бивао раније опљачкан тако да се у њему налазе сви артефакти који су сахрањени са покојницима прије непуних двије хиљаде година. Веома драгоцјено археолошко откриће које омогућава нове информације о тадашњој цивилизацији, начину живљења, друштвеном статусу покојника, начину обраде накита, итд.

У Виминацијуму је, у протекле три деценије, откривено више од 13.000 гробова и скоро сви су били опљачкани јер су се у њима налазили златни и сребрни накити. Новооткривени саркофаг је био недирнут и то је изазов за сваког археолога.

Новооткривени саркофаг у Виминацијуму

Миомир Кораћ, директор Археолошког института, приликом телевизијског преноса отварања саркофага, напомиње да су ријетки саркофази у свијету који нису опљачкани још у античком добу.

Са потпуном посвећеношћу и невјероватном љубављу, Миомир Кораћ говори о археолошком богатсту и обиљу информација које се налазе у откривеном саркофагу.

Кораћ констатује да се зна да су у саркофагу сахрањена два покојника и да су антрополози утврдили да је ријеч о једном старијем господину и млађој женској особи. Он додаје да се може претпоставити да су покојницији, скоро прије двије хиљаде година, можда били у специфичној љубавној вези или у неком другом односу што ће, накнадно, потврдити ДНК анализа.

Отварање саркофага

Осим што обогаћује изложбу Виминацијума и потврђује претпоставке о могућностима истраживања у Археолошком парку, откриће новог саркофага показује да још увијек није све откривено и да и даље постоје могућности за истраживање и на нашим просторима, посебно тамо гдје име остатака из Старог и Средњег вијека.

Средњовијековни остаци тврђаве Котор, поред града Котор Вароша, примјер је недовољно истраженог и туристички нимало искоришћеног потенцијала који зараста у трње и шибље, умјесто да привлачи знатижељне посјетиоце и археолози.

Остаци тврђаве Котор требало би да се детаљно археолошки испитају, затим, да се оснује музеј и организују други садржаји који би били интересантни туристима, истраживачима и другим љубитељима прошлости (нпр. да се организује борба витезова и такмичење у другим средњовијековним вјештинама, да се приреди култрурни програм и оснују умјетничке колоније, итд).

Дакле, благо нам се налази на дохват руке, али је запуштено и неискоришћено.

Златко ЈУРИЋ