Златко Јурић: Писање или ћутање?

0

КОТОР ВАРОШ, 2. фебруара – Има ли смисла писати неслагања са друштвом и свијетом и објављивати их у медијима, нпр. на интернету?

У овом реторичком питању, одговор је јасан: сви они који ћуте, на извјестан начин се слажу, прихватају или одобравају систем, окружење и управу која одлучује о њиховом животу.

У почетном питању истакнут је глобални медиј – интернет. Има ли смисла објављивати своје негодовање на медију без кога више не може да функционише комуникација у савременом свијету?

Одговор је јасан: интернет има највећи утицаја на јавност и скоро да нема писменог човјека који се свакодневно и непрестано не информише посредством интернета.

Наравно, свако треба да каже шта мисли, а посебно ако осјећа и ако је свјестан да се према њему чини нека штета, недаћа или сметња за нормалан и здрав живот.

Навешћу један актуелан примјер. Без обзира шта чине и говоре градоначелник, његов замјеник, директор старе бањолучке „Топлане“ на мазут, власник нове топлане на дрва, и без обзира шта мисле одборници и други који утичу на одлуке – грађанима Бање Луке, онима који станују у Борику и Новом Борику, посебно нама који враћамо кредите којима смо купили скупе станове у зградама између двију топлана, нама из улице Врбаски пут који, заједно са дјецом, станујемо између седам високих димњака (два стара и пет нових) – ко ће нама објаснити зашто удишемо загађен ваздух, пун дима и пепела?!

Коме је пало на памет да се нови загађивач гради у сред насеља, покрај лијепе ријеке? Ко је издао еколошку дозволу? Ко је дао сагласност да се огромни дим вије из димњака?

Нећемо постављати питање о цијени гријања. Јасно је да тамо гдје постоји приватни капитал или неки други интерес, да ту неко мора да остварује добит на рачун потрошача.

Грађане који станују између седам димњака – све оне који су гласали за ову власт, а и оне који су гласали за опозицију – нас интересује зашто наша дјеца удишу загађен ваздух!

Неко ће рећи има ли доказа да је загађен ваздух?

Господо, доказ је видљив голим оком! Погледајте дим који излази, куља и шикља из отровних цијеви! Дођите, живом зором, у нашу улицу и погледајте црни пепео по паркираним, сивим и бијелим аутомобилима на којима су црне мрље највидљивије! Бијели аутомобили паркирани у улици између седам димњака, који нису опрани дуже од пет дана, изгледају као далматинци: бијели су, а имају и лијепе црне тачкице.

Писање или ћутање? Питање је сувишно!

Сви незадовољни, на сва звона, и у свакој прилици треба да кажу ако осјећају или мисле да је према њима учињена било каква неправда!Сви треба да изађу на изборе и гласају својом главом. А, највише су криви они који не изађу на изборе јер управо они, пресудно, могу да утичу на резултате избора.

Или: имате право и да ћутите.

Димњака ће бити, али нас бити неће!

Златко ЈУРИЋ

PODELI