Слободанка Каламанда, директорица ОШ ”Петар Кочић” Шипраге: Само рад, труд, а често и одрицање, могу донијети успјех

0

ШИПРАГЕ, 13. јуна – У посљедњем броју листа ”Основци Вам пишу”, гласила Основне школе ”Петар Кочић” Шипраге, објављен је интервју са директорицом те школе Слободанком Каламанда,  магистром филолошких наука. Интервју преносимо у цјелости:

ОВП: Колико дуго радите у овој школи?

У ОШ „Петар Кочић“ Шипраге радим од октобра 2009. године.

ОВП: Да ли сте обављали неке друге послове?

Наравно. Радила сам 13 година у „Центру за културу и информисање“ у Котор Варошу на различитим пословима. Почела сам као спикер, а затим сам обављала  новинарске и лекторске послове као и послове на  организацији различитих културних манифестација.

ОВП: Ко су били Ваши узори и шта мислите о идолима које данас имају млади?

Моји узори увијек су били упорни, истрајни  и успјешни људи, они који су постигли свој лични максимум на различитим  животним пољима без обзира на све препреке на које су наилазили.

Мислим да већина  младих људи  данас потпуно другачије размишља. Мада је све то индивидуално, некако ми се чини да желе успјех преко ноћи, резултат без много труда. Међутим, у животу не иде све онако како бисмо жељели. Живот је борба  у којој само рад, труд, а често и одрицање, могу донијети успјех.

ОВП: Недавно сте ступили на дужност директора школе. Како Вам се чини тај посао?

Посао директора школе није нимало лак, нарочито у школи  којa је по много чему специфична као што је наша. Свакодневно се сусрећете са проблемима које треба рјешавати, али у томе и јесте драж овог посла. Имате могућност да утичете на процесе, остварите своје идеје, промијените све што сматрате да не функционише добро. Наравно, све то уз помоћ и подршку сарадника и свих запослених у школи јер само тимски рад може резултирати успјехом. Функција директора школе захтијева доста умијећа, стручности и организационих способности. Због тога је успјешно могу обављати само одговорни и стручни људи, особе високих моралних квалитета и они који уживају углед у средини у којој се школа налази.

 

ОВП:Када сте одлучили да прихватите директорску позицију које сте циљеве у раду себи поставили?

У програму рада за мандатни период од четири године дефинисани су циљеви и планови, начин и динамика њихове реализације. Циљева има много, али издвојићу неке од њих.

Требали бисмо да тежимо ка савременој школи која ће бити препознатљива у локалној средини и шире по савременим приступима настави, ваннаставним активностим, тимском раду, али и веома важном  стручном усавршавању. Настојаћемо да постанемо поуздан партнер породици и друштву.

Желим да школа буде отворена, интерактивна, умрежена са другим одговарајућим институцијама, савремена, опремљена неопходним наставним средствима и одговарајућим намјештајем, окренута позитивним трендовима, мјесто гдје дјеца радо долазе и гдје се задовољно осећају и ученици и наставници и родитељи.

ОВП: Које активности су обиљежиле ову школску годину?

Све активности планиране Годишњим програмом рада школе за школску 2017/18. годину  су реализоване . Издвојила бих одлазак ученика деветих разреда на Сајам занимања у Приједор и Спомен подручје Доња Градина , Екстерну провјеру постигнућа ученика деветих разреда из српског језика и математике као и школска и општинска такмичења.

ОВП: Колико се у школи ставља акценат на васпитање ученика?

Васпитање и образовање су два неодвојива процеса. Када сам  ја била ученик, они су тако и третирани. Међутим, у данашње вријеме, наставни процес се базира на образовању, док је процес васпитања на маргини. Мој циљ је да покушам, колико је у мојој моћи, да се васпитању посвети више пажње у наставном процесу.

Желим да наше ученике дочекујемо са топлином и од првог њиховог дана у школи васпитавамо у духу толеранције, искрености, повјерења, подстицања и међусобног разумијевања. Уз помоћ родитеља да учествујемо у формирању ученика који не мора бити одличан ђак, али може постати добар човјек.

ОВП:Ученике 9. разреда занима екскурзија. Шта Ви мислите о томе?

Начин и процедура извођења екскурзије регулисани су Правилником о извођењу излета, екскурзија и школе у природи.  Екскурзија се планира и изводи уз писмену сагласност родитеља за најмање 70% ученика истог одјељења или 80% ученика истог разреда.У нашој школи није било довољно заинтересованих ученика до сада, али уколико их буде у наредном периоду, школа ће поступити у складу са поменутим Правилником и организовати одлазак на екскурзију.

ОВП:Шта планирате за бољу будућност ове школе?

Планирам да школа добије посебан статус који јој припада, јер испуњава законом   предвиђене услове. Набавка возила за превоз ученика је приоритет као и реконструкција котловнице и набавка новог котла за централно гријање у школи у Шипрагама. Један од дугорочних планова је и замјена дотрајале столарије у обје школе. Неопходно је и опремање учионица новим и савременим наставним средствима и намјештајем. Планова је много, али на жалост, недостатак финансијских средстава је ограничавајући фактор за њихову реализацију.

ОВП:Шта бисте поручили ученицима наше школе?

Најљепши период живота сваког човјека је управо онај који проведемо  у школским клупама. Наравно, ви сада нисте тога свјесни. Без обзира на обавезе везане за учење, школа је мјесто гдје упознајете пријатеље, проводите незаборавне тренутке, формирате се као личност, научите много тога. Морате знати да је знање моћ и да вам га нико не може одузети. Вриједите онолико колико знате. Имајте на уму стару латинску пословицу  „Non scholae, sed vitae discimus“ – „Не за школу, већ за живот учимо“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODELI