ЂУРО КРЧИЋ: КАКО НАМ ПРОДАЈУ МАЧКА У ЏАКУ?!

1

КОТОР ВАРОШ, 12. марта – У нека прошла времена на сеоским сточним пијацама прасад се продавала у врећама, односно џаковима, чиме је безобразним и ”намазаним” сељацима остављена могућност да умјесто прасета у џак убаце мачку.

Они купци који се држе народне изреке: „Сваком вјеруј, сваког провјеравај“, су прије куповине провјеравали садржај џака, а они лаковјерни и наивни који то нису чинили отишли би често кући са мачком умјесто прасета. Од тада у народу је заживио израз купити или продати „мачкa у џаку“, којом се изражава неки несигуран и неизвјестан посао.

Купити „мачкa у џаку“ значи набавити нешто за шта нисмо сигурни да је добро и квалитетно.

Наравно ни у данашња времена ситуација није ни мало боља, па разни произвођачи користе различите методе  како би направили производ који ни изблиза није оно за шта дајемо новац и оно што желимо да конзумирамо. Ево само неких од многобројних производа  са којима се свакодневно сусрећемо.

  1. ЧИПС – Познато је да је ово омиљена грицкалица многих људи широм свијета, посебно младих. Сви они су увјерени како добијају непрскане пржене кромпириће, али је истина сасвим другачија. Наиме, већина чипсева се уопште не прави од кромпира, већ произвођачи користе брашно и мјешавину скроба, а природни укус настаје захваљујући додајом врло штетних и често канцерогених адитива.
  2. КОНЗЕРВИРАНА ХРАНА – Варају нас тако што је укупна тежина конзерве или тегле  истакнута великим словима док је садржај унутра назначена ситним и скоро непрепознатљивим словима за која и оним са изоштреним видом је потребна лупа или повећало. А тестирањем и контролом врло често се испостави да је маса унутра мања од наведене на декларацији.
  3. ГОТОВИ ПРОИЗВОДИ – Слаткиши разни попут медењака, чоколада и кроасана на сликама изгледају неодољиво и врло примамљиво, али кад пробамо то ни изблиза није тако. Произвођачи на разне начине желе да уштеде новац и зато штеде, а нису дужни да гарантују да производ унутра и на слици буде идентичан.
  4. ЛЕДЕНИ ЧАЈ –Грдно се варате ако куповином леденог чаја пијете нешто што ваља и што је здраво. Он се углавном справља од екстракта чаја разријеђеног са водом. Удио чаја је мањи од једног процента а остатак чини нездрави шећер. Зато ако желите и ако вам се пије ледени чај, сами га скувајте, охладите и са уживањем испијте до последње капи.
  5. ЗАМРЗНУТА ХРАНА – Код продаје замрзнутих намирница, сви знамо да купујемо више леда него самог производа. То је посебно изражено код замрзнуте рибе. Произвођачи у такве производе намјерно додају воду, која често износи и преко 50% укупне тежине.
  6. СИР У ЛИСТИЋИМА –   Као и код чипса, сира у листићима сира нема ни у траговима. Како би што више зарадили а и поједноставили процес производње, произвођачи врло често млијеко замјењују са неким протеинима или са палминим уљем.

И тако унедоглед, примјера има на хиљаде, како нас варају, посебно произвођачи прехрамбене робе. Како се бранити од тога и како стати у крај њиховим махинацијама? Никако!

Једини савјет би могао бити, да конзумирамо  што више домаће и оно што сами код куће припремимо.

ЂУРО КРЧИЋ 

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.