Златко Јурић: Ријеч оштра као сабља!

0

КОТОР ВАРОШ, 23. фебруара – Након јучерашењег проглашења добитника велике награде „Меша Селимовић“, лауреат, пјесник Дејан Илић, указао је на снагу, тежину и моћ коју има ријеч, изговорена и написана. Својим гласом, пјесник подстиче на размишљање о утицају и значају ријечи, и указује на друштвени и политички амбијент у коме се говори или ћути.

Подсјећајући на то да нас је Меша Селимовић учио да ријеч може бити веома опасна, како у оно непријатељско – турско доба, тако и данас у ткз. демократији – која једе своју дјецу, Дејан Илић је, слободним гласом разума, саопштио мисли које опомињу и показују да, усљед медијске агресије мултинационалних компанија или политичких центара моћи, савремени човјек је доведен у позицију у којој често осјећа страх и неизвјесност уколико искаже ријечи критике према поменутим центрима из којих се одлучује.

„Ни наше демократије нас не штите од тога, реч је изван и изнад сваког закона, и дан-данас, погрешна реч, у право време, и појешће вас мрак“, упозорава овогодишњи лауреат награде „Меша Селимовић“.

Указујујући на опасност од слободно изговорених ријечи, Дејан Илић истиче да је „довољна реч да нестану читави животи“! Чињеница је да због неразумијевања, неспоразума или вербалног сукоба избијају туче, агресивни напади, па и ратови. Намеће се питање, у каквом то слободном друштву живимо почетком 21. вијека, ако и даље постоји угрожавање основних људских права и слобода, и права човјека да мисли, говори и пише?!

„Реч је, дакле, опасна, и за говорника и за друге, али, парадоксално, баш зато што је опасна, она увек нешто значи и као песничка реч, као симболичка моћ књижевности“, поентира пјесник Дејан Илић, који је и професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Ријеч има снагу да покрене човјека, народ, процес. Изговорена или написана, права ријеч, која је оштра као сабља, има моћ да покрене свијет. Али, и прећутана ријеч има своју тежину. Народ који дуго ћути, када му догори до ноктију, неминовно ће једном да се дигне и, не само гласом, већ свим средствима дјеловаће против ћутања и оних због којих се ћути!

Златко ЈУРИЋ

PODELI