20 година од уснућа команданта Динарске четничке дивизије Војводе Момчила Ђујића

1

МИЛВОКИ, 31. маја – Када је 27-мим мартом 1941. године Черчил Србе гурнуо у Други светски рат, рекао је да је Југославија нашла своју душу. Међутим, увече истог дана Хитлер је издао директиву бр. 25 у којој је наредио: ”Југославија, мора бити сматрана непријатељем и мора бити побеђена што је брже могуће.” Која то Југославија? Нико осим Срба! Сви остали су нацисте дочекали са цвећем и уличним овацијама. Шта је било 6. априла 1941. године сви знамо. Такође, сви знамо ко је Београд и још неколико српских градова бомбардовао на Ускрс 1944. године. ”Савезници”! Зашто? Зато што су нас волели колико нас воле и данас, тј. када су Србију засули бомбама са осиромашеним уранијумом.

Обележили смо  20 година од уснућа команданта Динарске четничке дивизије Војводе Момчила Ђујића, сетимо се само два датума када је о ”савезницима” писао исто оно што би то учинио и данас.

Наиме, да видимо шта се дешава на ратишту Динарске четничке дивизије 1944. године. Војвода Ђујић 28. фебруара радио поруком саопштава Ђенералу Дражи: ”…Тражимо од наше владе да упозори мистер Черчила да ми нисмо његови колонијалци Африканци, Црнци, Индијанци и остали. Ми смо слободари, који за последњих седам векова у темеље своје слободе уграшујемо милионе живота својих најбољих синова, не желећи никоме да робујемо. Ми се и сада боримо против свих наших непријатеља, па и против комуниста које сматрамо непријатељима човечанства, комуниста који убијају наше најбоље синове и раскопавају наша народна огњишта.

Vojvoda Momčilo Đujić govori na Dražinom danu u Kanadi 1990. godine

У тој борби ми смо некомпромисни и неустрашиви. Ми ћемо ту борбу наставити против њих и против свих оних који их помажу, макар то били и Енглези који наносе увреде нашем краљу и нашој нацији и који су нас као савезници својим нечовечанским држањем разрешили сваке обавезе савезништва, Енглеза који данас ради својег срамног и издајничког држања према нама ни по чему више не личе на наше савезнике.”

Војвода Момчило Ђујић 5. октобра шаље радио поруку Ђенералу Дражи Михаиловићу. Између осталог каже: ”Данас сам се уверио да Енглези врше бомбардовања по рецепту Титовом. У овом часу коминисти наваљују на нас са правца Муча и Бос. Грахова, а истовремено јаке ескадриле енглеских бомбардера у пратњи ловаца цео дан бомбардују редом од Шибеника преко Дрниша и Книна до Динаре сва наша села која су национално организована.

Vojvode Momčilo Đujić i Dobroslav Jevđević sa svetim vladikom Nikolajem Velimirovićem u Hamiltonu (Kanada) 1954. godine

Бомбардују и планине које држимо. На све стране велики стубови дима и пламена. Народ у паници бежи и тражи шпиље и пећине по брдима и шумама, које су такође бомбардоване. Овде се више не ради о борби против окупатора, јер га овде нема. Овде се ради о нашем истребљењу, јер нас истовремено туку и усташе и партизани и Енглези…”

Овом темом дуго се баве историчари и политичари, а ово наводимо само поређења ради.

Vojvoda Momčilo Đujić 

Уствари, Војвода Ђујић пре 75 година препознаје ”савезнике” у онима којима је српски народ одувек сметао тамо где га је Бог поставио, а увек су га користили искључиво у осварењу својих интереса. МИ, као синови и кћери напаћеног и истинољубивог српског Рода православне светосавске вере, без обзира где живели, опет себи постављамо питање: Како ћемо опстати, а да никоме не будемо слуге? Једино што нас може спасти јесте јака вера у Божју правду и све оно за шта се кроз векове борио српски јунак, а међу њима и Војвода Момчило Ђујић са својим четницима!

Дај Боже да се Срби сложе, умноже и обоже! (Св. Владика Николај Велимировић)

Пише: Протојереј ставрофор Драган Велеушић, старјешина храма Светог Саве у Милвокију и стални дописник ”Гласа Котор Вароша” из САД 

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.