BEOGRAĐANI UŽIVALI U LJEPOTI SKAKAVCA, ILOMSKE I VILENSKIH VRELA

0

KNEŽEVO, 25. juna – Ekipa avanturista i ljubitelja prirode iz Beograda koji su osnovali stranicu “Zapali iz grada” (www.zapaliizgrada.rs) proteklog vikenda bila je gost Kneževa i okoline.

Gostima iz Srbije domaćini su bili članovi kneževskog Planinarskog društva “Vilinska vrela”.

“Ova zanimljiva ekipa javila nam se prije izvjesnog vremena sa željom da posjete Kneževo i uvjeri se u sve prirodne ljepote koje ovaj kraj nudi. Kao dobri domaćini potrudili smo se da im pokažemo bar dio onog što imamo. Prvi dan smo odvojili za upoznavanje sa čarima rijeke Ilomske, koja se nalazi na oko 10 kilometara udaljenosti od Kneževa. Ova krivudava i čista planinska rijeka, okružena gustom četinarskom šumom i stijenama, na nekim dijelovima mirna i tiha, a na drugim opet divlja i neukrotiva, naše goste je očarala svojom ljepotom, a najveći utisak ostavio je vodopad Badanj koji padajući sa visine od 50 metara ostavlja bez daha”, naveli su u PD “Vilinska vrela”.

U zimskom periodu vodopad je uglavnom potpuno zaleđen i predstavlja pravo remek-djelo prirode. Nešto manji vodopad nalazi se odmah ispod prvog, on se u bezbrojnim tankim nitima slijeva niz liticu tvoreći tako pravu malu kreaciju.

“Nakon uživanja na ovom lokalitetu, fotografisanja i razmjene iskustava, naše goste smo poveli do smještaja gdje smo uz večeru dogovorili dalje vikend aktivnosti. U subotu smo se zaputili put rijeke Cvrcke i njenog kanjona. Prva stanica nam je bio vodopad Skakavac. Prvi manji vodopad sa kaskadama je visine oko 15 metara, a drugi je visine oko 30 metara. Treći vodopad je ustvari pećina kroz koju ponire višak vode od drugog vodopada. Završnica je dva kaskadna vodopada, dok desni izlazi Iz pećine i slijeva se niz liticu. Nakon zadržavanja i fotografisanja na vodopadu Skakavac, krenuli smo niz kanjon do pećine Kapnica”, objasnili su rutu kretanja domaćini iz Kneževa.

Spuštajući se kanjonom pored kristalno bistre Cvrcke, neki od gostiju nisu odoljeli da se ne okupaju u Opakom viru, koji svojom bojom i ljepotom prosto mami na ulazak u vodu.

“Staza se pred kraj uspinje ka izvoru Vilenska vrela. Ovaj biser prirode predstavlja pravu planinarsku atrakciju godinama unazad. Za njega se veže i posebna legenda o vilama koje se tu okupljaju i kupaju. Nismo ih sreli ovaj put, ali smo našim gostima do detalja prepričali legendu o ovom izvoru. Vjerujemo da će ih Vilenski slapovi koji se tiho prelijevaju po prozračnoj šumi ukrašenom blistavom paletom ljetnih boja, češće bar u mislima dovesti u ovaj kraj”, kažu u PD “Vilinska vrela”.

U nedjelju, poslednjeg dana druženja, gosti iz Beograda sa svojim domaćinima obišli lokalitet Otlovića, pećine koja svojim oblikom pokazuje beskrajnu maštovitost kojom se priroda igrala stvarajući je milonima godina unazad. Pećina je sastavljena iz dvije dvorane. Prva i manja je na samom ulazu, a do druge se dolazi uzanim tjesnacem kroz koji smo se morali provući da bi došli do druge dvorane.

Izvor i fotografije: PD “Vilinska vrela”

PODELI