U Kotor Varošu promovisan roman i zbirka poezije Mihajla Orlovića

0

KOTOR VAROŠ, 5. APRILA – U Kotor Varošu su večeras promovisani zbirka poezije “Žal za lijepim glupostima” i roman “Pomor staraca”, autora Mihajla Orlovića.


Ovaj dugogodišnji novinar i književnik je u zbirci poezije kroz stihove nostalgično sagledao šta je sve radio, šta se moglo desiti a šta nije.

Orlović je poručio mladima da se ne odriču igre u svom odrastanju i da pažljivo organizuju svoje vrijeme.

“To je ta žal za glupostima, onim lijepim glupostima koje su eto nekako prolazile kroz moj život i koje se shvate na kraju. Što ih nisam malo duže živio, što ih nisam malo više razradio, što nisam malo više u njima uživao“, rekao je Orlović.

On kaže da je taj žal i tugu pretočio u knjigu.

“Poezija je kao ljubav, ona prva i posljednja, i ona uvijek ostaje tu. Proza mi je nešto ozbiljnija i njoj se vraćam kada mi se razmišlja“, naveo je Orlović.

Roman “Pomor staraca” se temelji na istinitom događaju iz 1995. godine kada je u okolini Sanskog Mosta isporučen konvoj od 143 tijela staraca uz obrazloženje da su preminuli prirodnom smrću.

“U tom svom pohodu da napišem nešto i razmišljajući kako to da uradim da bude čitljivo, poslužila mi je čuvena slika “Gernika” Pabla Pikasa koju sam prenio u svoj roman, sačinjenih od niza fragmenata gdje se pojavljuju čudesne slike“, istakao je Orlović.

Kada napiše knjigu, Orlović je objasnio da nastoji da u njoj bude nešto što će oplemeniti ljude i njihova osjećanja, odnosno dati im volju za život, nadu i posebne emocije kako bi mogao da uživa u tome što je on napisao.

Mihajlo Orlović je srpski književnik i novinar, koji je objavio trideset knjiga i uvršten je u nekoliko antlogija srpske poezije i pripovjedaka.

Autor je više dokumentarnih filmova i televizijskih reportaža za koje je dobio nagrade Srebrni pastir, Zlatna buklija i druge.

PODELI