ALEN STEVANOVIĆ, PRVI GRABOVČANIN U DRESU REPREZENTACIJE SRBIJE

0

KOTOR VAROŠ, 25. novembra – Vuče korjene iz Grabovice kod Kotor Varoša,  bio član Intera, nastupao za reprezentaciju Srbije i bio član Partizana da bi početkom godine stigao u Poljsku gdje i sada igra.

Upućeniji će znati da je riječ o Alenu Stevanoviću rođenom 7. januara 1991. godine da bi ga majka vrlo brz donijela u Beograd gdje je odrastao sa babom i ujakom Draganom, a ona se vratila u Švajcarsku. Fudbal je počeo igrati u beogradskom Radničkom da bi jedno vrijeme bio član i imenjaka iz Obrenovca.

Početkom 2009. godine prošao je probu u Interu sa kojim je februara te godine potpisao saradnju. Trenirao je sa prvom ekipom i dočekao debi 8. januara 2010. godine kada je zaigrao na utakmici Serije A protiv Sijene kada je u 67. minutu zamijenio Tijaga Motu, a nekoliko puta prije toga bio je na klupi “neroazura”.

22. jula iste godine postao član Torina u transferu vrijednom dva miliona eura mada je Inter zadržao dio prava na njega.  Debi je imao u Kupu Italije protiv Kosence, a do kraja sezone odigrao je osam mečeva u Kupu.

Pozajmica Torontu uslijedila je 24. marta 2011. da bi u MLS ligi debitovao protiv Portlanda i odigrao 12 utakmica.

Okončanjem sezone vratio se u Torino pa je 4. septembra 2011. postigao prvi gol protiv Varezea i do kraja sezone skupio 36 nastupa uz tri gola, a 19. juna 2013. Torino je postao njegov 100 odstotni vlasnik.

Ipak, 13. jula pozajmljen je Palermu za kojeg je debitovao dan kasnije u Kupu Italije protiv Kremonezea, a 24. jula iduće godine postao je pozajmljeni član Barija.

Za Palermo je odigrao 21 meč, a za Bari 15 da bi tokom 2015. bio na pozajmici u Speciji.

Poslije toga je kao slobodan igrač stigao u Partizan 31. avgusta 2015. sa kojim je potpisao trogodišnji ugovor. Debi je imao 12. septembra u vječitom derbiju i dao je gol da bi 1. oktobra zaigrao na meču Lige Evrope protiv Augzburga.  2017. napustio je klub za kojeg je odigrao 37 utakmica i dao pet golova.

Sa kineskim Šonan Belmareom potpisao je ugovor 29. decembra prošle godine, a na jednoipogodišnju vjernost Visli obavezao je 12. februara.

Bio je član U21 tima Srbije tokom 2010. da bi 12. oktobra 2012. bio pozvan u seniorski sastav “orlova” i debi je imao protiv Belgije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Skupio je tri nastupa za državnu reprezentaciju.

 

 

PODELI