ANTE DOMAZET: KOTOR VAROŠ ŠAMPION RAZVOJA U BiH

0
SARAJEVO, 16. novembra – Promocija reindustrijalizacije na lokalnom nivou, odnosno industrije kao motora lokalnog ekonomskog razvoja, bila je u fokusu konferencije o temi „Industrija i infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj u BiH”, organizovane danas u Sarajevu.


Predstavljeni su različiti aspekti razvoja industrije, infrastrukture i energetske tranzicije kao ključnih pitanja, obuhvaćenih dvogodišnjim istraživanjem o socioekonomskim razvojnim potrebama u lokalnim zajednicama u BiH, koje podržava Mreža za izgradnju mira u okviru programa “Snaga lokalnog”.

Kako je novinarima u pauzi konferencije kazao prof. dr. Ante Domazet, istaknuti ekspert u spomenutoj oblasti i uvodničar konferencije, industrija se nakon dužeg vremena zapuštenosti i zanemarivanja vraća u fokus ekonomskog razvoja u BiH, što, između ostalog, korespondira i s Agendom Ujedinjenih nacija (UN) za održivi razvoj do 2030. godine.

Precizirao je kako o tome svjedoče ‘šampioni razvoja’, jedinice lokalnog nivoa kao što su – Gradačac, Tešanj, Gračanica i Konjic, kao i sarajevske općine – Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Novi Grad, te Laktaši, Kotor Varoš, Prijedor, Grude, Široki Brijeg…

– Današnja industrija neće biti industrija visokih dimnjaka, industrija koja zagađuje i proizvodi ogromne količine niskoproduktivnih roba, s niskim sadržajem dodane vrijednosti i velikim utroškom prirodnih resursa. To treba da bude industrija zasnovana na znanju, visokoj produktivnosti i energetskoj transformaciji/dekarbonizaciji, kao i na racionalnoj upotrebi prirodnih resursa i što većoj inkluzivnosti – kazao je, između ostalog,  Domazet.

PODELI