Besplatan mamografski pregled za žene iz Kotor Varoša

2

KOTOR VAROŠ, 13. SEPTEMBRA – Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” iz Kotor Varoša, u saradnji sa Savezom žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra”, organizovao je besplatan mamografski i ginekološki pregled za žene životne dobi od 40 i više godina sa područja opštine.


Na pregled se odazvalo 160 žena mahom starije dobi, koje su apelovale na svoje sugrađanke da redovno kontrolišu zdravlje.

“Ovo je veoma važan pregled za žene, jer rano otkriven karcinom dojke u 90 odsto slučajeva je izlječiva bolest“, istakao je direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić.

Savez žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” redovno provodi kampanju preventivnog otkrivanja raka dojke kod žena.

Iz Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” su naglasili da se povećava broj žena oboljelih od karcinoma dojke, te da je prevencija ključni faktor u liječenju ove bolesti.

“Ova bolest se može uspješno liječiti naročito ako se otkrije u ranom stadijumu. Izlječenje direktno zavisi od stadijuma bolesti, zbog čega je veoma važno njeno rano otkrivanje“, poručili su iz Saveza.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je prilikom današnje posjete Domu zdravlja rekao da se na ovaj način nastoji uticati na svijest o prevenciji i zaštiti zdravlja žena.

“Mamografija je jedan od metoda skrininga, a briga o zdravlju i odlasci na preglede zavise, pored ostalog, od sredine u kojoj žene žive, ali i sredstava informisanja“, zaključio je Sakan.

PODELI

2 KOMENTARA

Comments are closed.