Boris Knežević: Istine i laži

0
Backa Palanka, 4. avgusta 2018.- Srbija je danas, u ime svojih, progovorila, i to bez trunke mrznje, bez poziva na osvetu, bez zelje za bilo cim drugim osim za istinom, i elementarnom pravdom, porucio je veceras predsednik Aleksandar Vucic (S) obracajujuci se povodom godisnjice progona srpskog naroda u "Oluji". FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

KOTOR VAROŠ, 9. avgusta – Hrvatski mediji podivljali su zbog izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pogrom nad krajiškim Srbima uporedio s istrebljenjem Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

E, sada, hajde da vidimo šta je to Vučić ružno i netačno rekao, a što se javnosti u „lijepoj njihovoj“ nikako ne sviđa. Između ostalog, rekao je da je „Oluja“ bila motivisana mržnjom prema Srbima. Zar nije?

Obraćajući se u Bačkoj Palanci preživjelim nesrećnicima i potomcima onih koji su u Krajini ostavili sve, srpski predsjednik je izjavio da je Hitler želio svijet bez Jevreja, a Hrvati Hrvatsku bez Srba. Svoje tvrdnje Vučić je potkrijepio rasističkim izjavama prvog hrvatskog predsjednika iz „oslobođenog“ Knina, sa Briona, iz brojnih bespuća Tuđmanove patološke zbiljnosti. Na kraju, i sa brojem Srba koji su u Hrvatskoj živjeli nekad i sad.

A, onda, hajde da vidimo šta to kao kontraargument Vučićevim tvrdnjama nude hrvatske vlasti? Možda ustaškog pjevača Tompsona, koji je u Hrvatskoj popularniji od “Rolingstonsa”? Rehabilitaciju ustaškog pozdrava, umanjivanje broja srpskih žrtava u Jasenovcu, razbijanje ćiriličnih natpisa u rijetkim sredinama u kojima Srbi još žive, šikaniranje i zastrašivanje staraca koji su se vratili da budu sahranjeni na svojim ognjištima?

Živopisna predsjednica i drugo mjesto u fudbalu nisu dovoljni da se sakrije istina. A ona je takva da čak i sve veći broj Hrvata bježi iz države u kojoj više nema “remetilačkog faktora”.

Boris Knežević (EuroBlic)