Boris Knežević: Samoživci i mućci

0

KOTOR VAROŠ, 13. juna – Jedna od rijetkih stvari oko koje je saglasna većina političara i običnih ljudi u BiH jeste to da je pravosuđe postalo rak-rana koja metastazira tako brzo da u grob tjera cijelo društvo.

Što je najgore, nade u ozdravljenje su minimalne jer teški bolesnik ne priznaje da je bolan, niti traži lijeka.

Posljednju dijagnozu o stanju pravosuđa u BiH dala je Grupa zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), u kojoj piše da nijedna od ranijih preporuka za sprečavanje korupcije među sudijama i tužiocima nije provedena.

Da li je u pitanju nesposobnost, bezobrazluk ili nešto treće, ali činjenica je da je BiH jedina zemlja u regiji koja nije procesuirala nijednu krupniju zvjerku za privredni kriminal ili političku korupciju. A afera ima kao u priči.

Poseban fenomen u svemu tome, a koji ide u prilog mnogima što tvrde da su pravosudne funkcije u zemlji okupirali samoživci i mućci, jeste to što se na svaku argumentovanu prozivku za nerad ti isti brecaju, prozivaju kritičare zbog navodnih pritisaka na pravosuđe i pozivaju se na svoju tobožnju nezavisnost. Od koga su to oni nezavisni?  Od ogorčenih građana koje pojede nepravda, bijeda i osjećanje da su pokradeni i prevareni, sigurno jesu. Od onih koji su ih političkim uticajem, trgovinom foteljama i raznim sumnjivim dilovima postavili u sudove i tužilaštva – sigurno nisu.

Jedino ostaje nada da će takvi u dogledno vrijeme biti amputirani i da potom slijedi oporavak teškog bolesnika.

BORIS KNEŽEVIĆ – ”EuroBlic”

PODELI