BORJA: POSJETIOCI SA SVIH STRANA STIGLI U OAZU NETAKNUTE PRIRODE

0

BORJA, 24. januara – Posjetili smo planinu Borja koja se nalazi između opština Teslić i Kotor Varoš. Moramo priznati da su Borja pravi potencijal i da definitivno zaslužuje više medijskog prostora.


Po samom dolasku ostali smo iznenađeni ogromnim brojem. Inače, vrlo često ćete umjesto Borje, čuti naziv Hajdučke vode, budući da se tu nalazi izvor Hajdučke vode, ali i istoimeni hotel, koji je posjeduje restoranski dio, velnes i spa centar, bazen, sobu za masažu, kao i tri tipa saune.

Planina Borja je najviša u sjeverozapadnom dijelu gdje se nalazi i njen najviši vrh Velika Runjavica sa visinom od 1.078 metara iznad mora. Sedam vrhova je iznad 1.000 metara nadmorske visine. Građena je većinom od magmatskih stijena. Pitoma je planina sa nekoliko visoravni, bogata šumom. Od crnogoričnih šuma dominiraju bijeli i crni bor, po kojem planina i nosi naziv. Značajna su i rudna nalazišta koja se trenutno ne eksploatišu. Odlikuje je i velika raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta.

Bogata je vodenim tokovima a najpoznatiji izvor je Hajdučka voda. Izvor se nalazi nedaleko od poznatog sportsko-rekreativnog centra Hajdučka voda koji se nalazi na planini Borja.

Planinski ambijent, čist vazduh i ugostiteljski sadržaji ovoga centra decenijama privlače veliki broj posjetilaca, kako ljeti tako i zimi. Tome doprinosi i činjenica da preko Borja prolazi regionalni put Banja Luka – Teslić, kao i blizina manastira Liplje koji se nalazi u podnožju ove planine.

PODELI