BORO TOMIĆ UHAPŠEN NA PRELAZU RAČA: KRENUO U POSJETU RODITELJIMA U KOTOR VAROŠU

2

KOTOR VAROŠ, 29. jula – Srbin Boro Tomić (51), rodom iz Kotor Varoša, koga je jutros uhapsila Granična policija BiH na prelazu Rača, nalazi se na hrvatskoj optužnici za ratni zločin sa još 27 osoba, saoopštio je Dokumentacioni informacioni centar “Veritas”.


Prema podacima “Veritasa”, protiv Tomića i još 27 osoba sa područja Daruvara, Županijsko tužilaštvo u Bjelovaru, podiglo je optužnicu 12. juna 1997. godine.

Tom optužnicom obuhvaćeni su i Milan Lončar, Stojan Miščević, Krsto Žarković, Nikola Marić, Čedomir Uskoković, Milan Ajdinović, Stevo Ratković, Marko Maravić, Nenad Bursać, LJubomir Banjeglav, Milan Romanić, Milan Šopalović, Nenad Majić i Sreten Kulić.

Na optužnici su i Miodrag Zorić, Vasilije Pavković, Petar Kuridža, Rajko Glumac, Dragomir Ćasić Milan Čalić, Radoje Bojčić, Svetozar Berić, Duško Borojević, Miloš Bosanac, Mladen Grujić, Đuro Ječmenica, Stevo Karan, Boro Komlenić, Mišo Marić, Goran Zabrdac, Boško Vukić, Milivoj Maksići i Siniša Plavša.

Prema “Veritasovim” saznanjima dobijenim od njegovih prijatelja, Tomić ima državljanstvo Srbije, gdje živi duže vrijeme sa suprugom i djecom, kao i državljanstvo BiH koje mu pripada po rođenju, pošto je rođen u Kotor Varošu, gdje mu žive roditelji i ostali članovi šire porodice.

Tomić je uhapšen kada je krenuo u posjetu roditeljima u Kotor Varoš, koje je posjećivao veoma često, ali do sada nije imao problema prilikom prelaska granice.

“Veritas” navodi da je protiv Tomića i još 27 osoba sa područja Daruvara, Županijsko tužilaštvo u Bjelovaru podiglo optužnicu 12. juna 1997. godine zbog, kako su naveli, krivičnih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Protiv optuženih Milana Ajdinovića, Svetozara Berića, Gorana Zabrdca, Siniše Plavšića, Boška Vukića i Dragomira Ćasića, postupak je obustavljen zbog smrti ili zbog nedostatka dokaza.

Tomić je, takođe, prema onome šta je ispričao, bio uhapšen na osnovu Interpolove potjernice 22. jula 2014. godine u Sočiju u Rusiji, odakle je 28. jula iste godine pušten iz ekstradicionog pritvora uz obrazloženje da je u pitanju politički proces.

Tomićevi prijatelji su ispričali da je on bio školovani policajac, te je 1991. godine raspoređen kao pripravnik u policijsku stanicu u Daruvaru, gdje ga je i zatekao ratni sukob, u kojem se korektno ponašao.

“Veritas” ističe da je ovo osmo hapšenje osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske u ovoj godini.

Milorad Trivunović i Vojislav Medić uhapšeni su pri ulaska u Hrvatsku iz Srbije, Drago Mitrović na zagrebačkom aerodromu po povratku iz Velike Britanije, a Boško Karalić u svom selu kod Vukovara i on je pušten iz istražnog zatvora početkom maja ove godine.

Svetozar Okanović je uhapšen početkom maja u Norveškoj po evropskom nalogu za hapšenje i čeka ekstradiciju, Jovan Cvetić je uhapšen u Grčkoj i čeka ekstradiciju, a Ivica Husnik je uhapšen u Srbiji i ekstradiran u Hrvatsku.

Uhapšena 183 Srbina

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 183 Srba, od kojih je 70 izručeno Hrvatskoj. Do sada je za njih 30 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

U hrvatskim zatvorima se trenutno zbog krivičnih djela ratnog zločina nalazi 26 pripadnika bivše JNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

PODELI

2 KOMENTARA

  1. Sacuvaj Boze, gdjece uhvatiti onoga sto je, ubijo, silovao, palio,i placko po Hrvatskoj.
    Pozivam vas da prosjedujete, to je nepravda. Boro branimo svoju domovinu. Sta Cejadan nije htjela da zlo radi po Bosni i Hercegovini zato sto zna da je postao od Osmana, Turcina. Na prosjed u Banja Luku ( 31.09.2022 ) .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here