Bosančić: Preispitati odluku o gradnji mini-hidroelektrane ”Duboka” u Grabovici

1

BANJALUKA, 20. FEBRUARA  – Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić istakao je da u što skorijem roku treba preispitati ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane na rijeci Dubokoj u Grabovici kod Kotor Varoša.


Bosančić je rekao da podržava stranačke kolege iz Kotor Varoša, koje su stale uz svoje sugrađane i traže da se obustavi ova gradnja.

“Ovaj projekat bi mogao imati dugoročno štetne posljedice po prirodnu sredinu i lokalnu ekologiju. Hidroelektrana bi mogla ugroziti rijeku i njen ekosistem, a one su od vitalnog značaja za zajednicu i buduće generacije. Zalažem se za očuvanje naših vodnih resursa, te pozivamo nadležne organe da još jednom preispitaju odluku o dozvoli za gradnju mini- hidroelektrane”, istakao je Bosančić.

Ljubitelji prirode i brojni mještani Kotor Varoša zalažu se za obustavljanje gradnje hidroelektrane, a  DEMOS je, kao mnogo puta do sada, stao uz svoje sugrađane.

Opštinski odbor DEMOS-a Kotor Varoš saopštio je da je ta stranka preduzela sve potrebne radnje kako bi se u zakonom predviđenoj proceduri krenulo u proces osporavanja ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane na rijeci Dubokoj.

“Od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražili smo da nam zvanično saopšti da li ekološka dozvola za mini-hidroelektranu `Duboka` iz 2017. godine, koja je izdata od Ministarstva, odgovara sadržajem ekološkoj dozvoli koja je ranije bila dostupna na zvaničnom veb-sajtu Ministarstva”, rekao je član Predsjedništva kotorvaroškog DEMOS-a Đuro Krčić, koji je i i odbornik te stranke u Skupštini opštine.

Krčić je podsjetio da je ova destinacija po svojim prirodnim ljepotama, flori i fauni duž korita rijeke Duboke poznata ne samo u okvirima Republike Srpske i BiH, nego i u regionu.

 

PODELI

1 KOMENTAR

  1. Uništili su nam i Vrbanju, sve su iskopali i prekopali. Svako ljeto voda je mutna, ne može čovjek pomisliti da se okupa u rijeci. A znaju svi kako se nekada išlo na kupanje ljeti i da smo provodili dane kupajući se po kupališta u Kotor Varošu. Sramota svih koji pristaju na uništavanje rijeka. A one koji daju te dozvole neka grize savjest za uništavanje prirodnih bogatstava naše republike. Za šta se borite? Za pare? Kad ne budete imali vode i hrane pravde sebi salatu od para, ali kasno će biti da se presaberemo.

Comments are closed.