Čelinac: Održana manifestacija domaćih i bio proizvoda (VIDEO)

0

ČELINAC, 23. SEPTEMBRA – Na gradskom šetalištu u Čelincu priređena je manifestacija ,,Mali sajam starih sorti’’.

Ova manifestacija okupila je nekoliko izlagača koji su na svojim štandovima predstavili svoje domaće i bio proizvode. Organizatori manifestacije su ,,Naše sjeme’’ Čelinac , Centar za kulturu Čelinac i opština Čelinac.

Štandovi sa ekološki zdravim plodovima prirode u velikoj su mjeri privukli znatiželjne posjetioce. Čelinčani su uglavnom zadovolni ponudom pri čemu navode da je važno da se sve više okrećemo organskoj proizvodnji.

,,Ovo je odličo i prava prilika da se promovišu ovi vrijedni ljudi posebno ove vrijedne čelinačke domaćice koje su donijele ove proizvode. Trebalo bi više mladih domaćina da dođu ovdje i da se ovo održava”, navode posjetioci.

Stare sorte paradajza, graha, paprika i drugih biljaka uzgojenih na prirodan način privukle su veliku pažnju brojnih posjetilaca. Vrijedni izlagači su predstavili i domaće prerađevine. Navode da je sve ovo odlična prilika da se promovišu domaći proizvođači.

,, Ja i moja porodica već se tri godine bavimo organskom proizvodnjom i to sve prodajemo. Na našem štandu ima svega od šarene, salate, luka, paprike, cvekle. Bavimo se proizvodnjom i ajvara. napravila sam i domaće kiflice tako da zainteresovani posjetioci mogu to da degustiraju.”,kaže Radovanka Džobić poljoprivredni proizvođač iz Čelinca.

Manifestacija se organizuje po prvi put a okupila je pet izlagača navode organizatori pri čemu ističu da je sve organizovano uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

,, Kada imamo ovako vrijedne domaćine, zašto onda nebi pružili priliku da se njihov trud  i rad promoviše? Ja se iskreno nadam da će se ova manifestacija održati i u narednom periodu i da će manifestacija naredne godine, biti u većem broju. Zbog epidemiološke situacije nismo bili u prilici da organizujemo manifestaciju  u većem  broju ali se nadam da će ova manifestacija prerasti u tradiciju na opštini Čelinac”,kaže Nikolina Jungić v.d direktor Centra za kulturu Čelinac.

Iz udruženja ,,Naše sjeme” Čelinac navode da je potrebno organizovati više ovakvih manifestaciju u Republici Srpskoj.

,,Zbog toga nam je bio motiv da organizujemo ovakvu manifestaciju gdje će mo promovisati bio proizvodnju. Cilj nam je da u Čelincu napravimo jedno mjesto gdje ća građani moći da kupe jedan sigurna i zdrav proizvod. Sada je trenutno i veća potražnja nego ponuda za bio proizvodima. ovo je prilika da pozovem i ostale proizvođače jer će zasita moći da romovišu i plasiraju svoj proizvod na tržištu.”,kaže Vojin Kopuz predstavnik udruženja ,,Naše sjeme” Čelinac.

Pored štandova sa proizvodima za posjetioce je priređen i prikladan kulturno zabavni program.

(TV K3)

PODELI