CJB Banjaluka: Za uznemiravanje građana pirotehničkim sredstvima kazna do 900 KM

0

KOTOR VAROŠ, 25. decembra – Centar javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka upozorava građane i apeluje da ne koriste oružje i pirotehnička sredstva, ističući da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, iz CJB Banjaluka poručuju roditeljima da objasne djeci moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih srestava.

“Podsjećamo građane da se nabavkom i prodajom eksplozivnih materija i pirotehničkih sredstava mogu baviti samo pravna lica i preduzetnici koji su registrovani za vršenje te djelatnosti i koji za to dobiju odobrenje nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske”, navedeno je u saopštenju iz CJB.

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama i mjestima gdje se okuplja veći broj lica.

Policija će na području CJB Banjaluka tokom decembra održati edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama i informisati učenike o mogućim posljedicama koje nastaju nestručnim rukovanjem pirotehničkih sredstava, ali i o odredbama Zakona koji sankcionišu njihovu upotrebu.

Za vlasnike trgovačkih radnji koji nabavljaju i prodaju eksplozivne materije, a nisu registrovani za vršenje te djelatnosti, propisana je kazna od 1.000 do 5.000 KM.

Za lica koja pale pirotehnička sredstva i uznemiravaju građane propisana je kazna od 300 do 900 KM.