CVRCKA: BISER KANJONINGA I PRIRODNE AVANTURE (VIDEO)

0

KOTOR VAROŠ, 18. oktobra –  Iako relativno mala i nepoznata široj javnosti, rijeka Cvrcka, na prostoru između Kneževa i Kotor Varoša, smatra prirodnim biserom i velikim turističim potencijalom.

Cvrcka je najveća lijeva pritoka Vrbanje. Izvire na sjeveroistočnim padinama Čemernice, na vododijelnici sa Jakotinom i potocima koji se ulijevaju u Ugar.

Za obilazak gotovo nestvarnog kanjona rijeke Cvrcke potrebno je od 6 do 10 časova.

Sa svojim mnogobrojnim vodopadima, kaskadama, strmim liticama i prirodnim toboganima ova lokacija čini pravi izazov za ljubitelje kanjoninga. Dolina Crvrcke je atraktivna za pješačenje, jer cijelom dužinom kanjon prati pješačka staza, sa slikovitim pejzažima i autentičnim vodenicama.

Ušće Cvrcke je kod Vrbanjaca i Večića. Nastaje od dvije čelenke Međurača (izvor na oko 1100 m n/v) i Vukača (izvor na oko 850 m n/v). Nakon utoka jedine pritoke – Bukovice, ulazi u dubok, strm i sa zapadne strane nepristupačan kanjon, čija dubina mjestimično iznosi i do 400 m u odnosu na okolni plato. U kanjonskom toku je niz kaskadnih virova, a pri njegovom kraju (ispod sela Hrastik) su atraktivna Vilenska vrela. To je snažan izvor na desnoj litici sa koje voda pada u raspršenim mlazevima. Šezdesetih godina prošlog vijeka, na Cvrckoj je bilo oko 30 vodenica.

Iz kanjona rijeka izlazi u ljevkasto polje tek nešto prije Večića. Ta zaravan se proširuje u Večićko polje, koje se nalazi u uglu što za zatvaraju Cvrcka i Vrbanja, a proteže se oko 3 km uzvodno uz Vrbanju.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here