Danas je drugi dan Vaskrsa, ili Svijetli ponedjeljak: Ove običaje bi trebalo ispoštovati

0

KOTOR VAROŠ, 03. MAJA – Pozdravlja se sa “Hristos vaksrse” i odgovora sa “Vaistinu vaskrse” sve do Spasovdana.

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vjernici slave danas drugi dan Vaskrsa, u narodu nazvan Svijetli ponedjeljak. Sutra se obilježava Vaskršnji utorak, po narodnom vjerovanju, jedini dobar utorak u godini.

Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni i današnji Vaskršnji ponedjeljak i sutrašnji Vaskršnji utorak.

Vaskršnjim ponedjeljkom započinje takozvana Svijetla nedjelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. Vrlo je raširen i naziv “Bela nedjelja”, jer spada u tzv. trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni srijeda ni petak.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedjeljak je drugi dan slavlja.To je, takođe dan kada se praktikuju razni običaji bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

Na vaskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola, njime hrišćani naglašavaju svoju vjeru i pobjedu života nad smrću. Čitava sedmica od Vaskrsa do Tomine nedjelje naziva se svijetla, ali i bijela, što znači da se tokom nje ne posti.

Baš zbog Tomine nedjelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negdje ova sedmica naziva još i Zaklopita. I dalje, uobičajen pozdrav je “Hristos vaskrse”, a odgovor “Vaistinu vaskrse”. Pozdravlja se tako 40 dana, sve do Spasovdana.

Vaskršnji utorak je, po narodnom vjerovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dijete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno.

Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svijetlu srijedu nebo zvjezdano, godina biti izuzetno rodna.

(Telegraf.rs)

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here