Danas u Kotor Varošu: Prikupljeno 60 doza krvi

0

KOTOR VAROŠ, 5. JULA – Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor Varoš organizovala je danas julsku akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 60 doza dragocjene tečnosti, koje će biti predate Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.


Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor Varoš Sanela Kučuk rekla je da se za akciju prijavilo 96 ljudi, od kojih 36 nije moglo dati krv zbog zdravstvenih razloga.

“Ovo pokazuje da su stanovnici Kotor Varoša vrlo savjesni i spremni da pomognu. Raduje nas što smo vidjeli veliki broj mladih koji ne gube kontinuitet davanja krvi“, navela je Kučukova.

Ona je dodala da je među davaocima njih četvoro prvi put dalo krv, na šta su posebno ponosni.

Predsjednik Komisije za animiranje dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta Kotor Varoš Duško Vasiljević je pojasnio da davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba u dobu od 18 do 65 godina dobrog opšteg stanja, koja ne koristi nikakve lijekove i nema hronična oboljenja.

Dobrovoljni davaoci prvo prođu pregled hemoglobina, nakon toga ljekarski pregled, bude im izmjeren krvni pritisak, poslušani srce i pluća, porazgovarano o odgovorima na upitniku. Ukoliko zadovolje sve te kriterijume tek tada mogu dati krv“, naglasio je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, ova akcija je veoma značajna, ne samo radi obnavljanja zaliha krvi, već više zbog uvođenja mladih u porodicu dobrovoljnog davalaštva jer će neki od njih ostati redovni davaoci.

“Nama je to potrebno jer svake godine određeni broj davalaca, bilo zbog godina ili nekih medicinskih stanja, prestaje da daje krv“, poručio je Vasiljević.

U Kotor Varošu ima više od 750 dobrovoljnih davalaca krvi, a današnju akciju organizovao je opštinski Crveni krst, uz podršku privrednika i lokalne uprave.

Iz Crvenog krsta poručuju da će u ponedjeljak, 8. jula, biti održana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor Varoš.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here