DANIJELA KOSTIĆ: IZLOŽBA ”U SUSRET VUKU”

KOTOR VAROŠ, 11. septembra – SŠC “Nikola Tesla“ u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka organizuje izložbu „ U susret Vuku“.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za danas u 12 časova u amfiteatru SŠC „Nikola Tesla“.

Otvaranju izložbe prisustvovaće  lingvista Milorad Telebak i prof. Jelenko Bojić. Putem fotografija, zapisa, rukopisa i dokumenata predstavljen je život i djelo reformatora srpskog jezika i pisma, Vuka Stefanovića Karadžića.

Organizator izložbe i predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka, Jelenko Bojić, rekao je da je cilj ove postavke obilježavanje važnijih datuma iz kulturne istorije srpskog naroda.

”Prošle godine obilježeno je 200 godina od objavljivanja prvog srpskog „Riječnika“, najveće Vukove knjige kojom je zadužio srpski narod. Vuk je zapisao da se narodi prepoznaju po jeziku i dok postoji jezik, dok ga proučavamo biće i naroda. Jezik ne možemo braniti i čuvati ako ne znamo dovoljno dobro kako je nastao i kolika je borba vođena da bi zaživio“, rekao je Bojić.

Direktorica SŠC „Nikola Tesla“, Danijela Kostić, rekla je da će izložba trajati sedam dana od dana otvaranja i da svi koji žele vidjeti ovu postavku mogu istu posjetiti u periodu od 7 do 15 časova u amfiteatru SŠC „Nikola Tesla“.

”Izložba je posvećena našem velikanu, Vuku Stefanoviću Karadžiću, čovjeku koji je puno uradio za srpski narod, jezik, kulturu, običaje, tradiciju i književnost. U 25 eksponata biće rečeno sve najvažnije o Vuku , a cilj i namjera izložbe jeste da se, prije svega učenici, upoznaju sa djelom Vuka Stefanovića Karadžića, a potom roditelji, profesori, ali i svi oni koji vole kulturu“, rekla je direktorica SŠC „Nikola Tesla“ Danijela Kostić.

 

PODELI