Dejan Šajinović: Kako su “patriote” opljačkale naše pare

0

KOTOR VAROS, 30. jula – Lijepo je bilo biti ministar u vladi ili direktor javnog preduzeća tokom rata. Cijeli budžet stane u gepek mercedesa “jumbaša”. Ministar onda sjedne na suvozačevo mjesto i krene po opštinama. U svakoj opštini svrati na jagnjetinu, a lokalni funkcioneri otvore gepek i izvade novca koliko im treba. Ponekad se malo zbune pa se zabroje, ali nema veze.

Kada direktori javnih preduzeća ili institucija plaćaju račune, ponesu novac u vrećama. Na putu, pokoja se izgubi, ali i to je u redu. Niko neće plakati zbog toga.

Ako je i bilo onih koji nisu željeli učestvovati u ovim bestidnim pljačkama, džaba su se nadali da će poslije rata neki naš lokalni Eliot Nes otvoriti knjige i krenuti da hapsi one koji nisu znali dobro brojati ili su počesto gubili vreće.

Sve informacije o transakcijama do 2001. godine nestale su ukidanjem Službe društvenog knjigovodstva.

Danas uzalud tražite podatke i bilješke o tome šta je rađeno s našim parama. I to ne samo u BiH. Saša Radulović, bivši ministar u Vladi Srbije, kaže da se potpuno ista stvar desila i u toj zemlji.

Tako smo, eto, došli u situaciju da nikad nećemo saznati ko je i za čiji račun nosio naše pare na Kipar, i kako su nam se te pare nakon nekoliko godina vraćale u vidu “investicija” i velelepnih projekata.

Nećemo saznati ni ko je naše njemačke marke nosio u Srbiju i prodavao ih za bezvrijedne dinare, čiju je vrijednost inflacija pojela prije nego što je novac prešao Raču. Nećemo ni znati koji stranci su i za interes kojih stranih banaka promijenili sistem i zakone i praktično legalizovali ovu pljačku.

Sve je odrađeno tako kao da je to cijelo vrijeme bio plan – lopovi, ratni profiteri, “heroji” i “patriote” koji su prije rata vozali bicikle, danas sa džipovima i kućama na pet spratova sa bazenima smiju se budalama od naroda dok nas zovu da izađemo na izbore i glasamo za promjene, za ispitivanje porijekla imovine i slične budalaštine.

Sva njihova sreća je u tome što je ovaj narod dobar i miran.

Da je suprotno, sve bi te njihove kuće i bazeni odavno završili u plamenu.

Dejan Šajinović /Nezavisne novine/