ĐURO KRČIĆ: BUREK U STOMAK, KESA KROZ PROZOR

0

KOTOR VAROŠ, 4. novembra – Svakodnevno smo svjedoci ljudske nekulture, bahatosti i bezobrazluka kada su u pitanju naši građani. Od ponašanja na ulici,u samoposluzi, autobusu,  ili u redu za plaćanje nekog računa na poštanskom ili šalteru neke banke.

Nije nikakva nova vijest da se ljudi iz samo njima poznatih razloga pretvaraju u najveće zagađivače sopstvenog životnog prostora, neprijatelje ostalih učesnika u saobraćaju ili mrzitelje svih onih koji se ne ponašaju baš onako kako oni misle da treba.

Zaokupljeni svojim problemima, brzim načinom života, ili nečim sasvim trećim, jasno je da smo sve manje osjetljivi na druge ljude, prostor koji nas okružuje, svoju bližu i dalju okolinu, a na kraju i sami sebe.

Jer, kako objasniti rezultate nekih istraživanja koja pokazuju da nekultura sve više postaje trend na ovim našim prostorima.

Danas sam i sam bio svjedok vrlo neprijatne i sramne situacije. Naime, vozeći iza automobila stranih registarskih oznaka onako zamišljen i zaokupljen samim sobom, odjednom mi je na šoferšajbnu doletjela plastična kesa puna smeća, izbačena kroz prozor luksuznog automobile koji se kretao ispred mene. Obzirom da nisam vozio brzo kesa je ostala tu i nakon nekoliko desetina metara, sve dok se nisam zaustavio, uzeo je i ponio sa sabom u namjeri da je vratim vlasniku. Nakon nekoliko kilometara to se i desilo, jer je vozač stao na sledećoj autobuskoj stanici. U automobilu je bila cijela porodica, roditelji sa malom djecom. Stao sam iza njih i vratio im izgubljenu kesu sa cijelim sadržajem, usput ih pitajući da li to rade i tamo gdje su trenutno nastanjeni. Nisam vidio stid na njihovim licima ali su kesu, uz kiseli osmijeh, ipak primili i vratili u automobil (vjerovatno do sledeće prilike da ju izbace) uz moju konstataciju da daju loš primjer vlastitoj djeci i da toj istoj plastičnoj kesi treba i nekoliko stotina godina da se potpuno razgradi i nestane sa lica zemlje.

Način ponašanja i (ne)kultura u svakodnevnom životu je najviše dio ličnog vaspitanja, ali i socijalizacija, porodične vrijednosti i norme koje društvo nameće, igraju bitnu ulogu u našim životima, našem odnosu prema prirodi i prema ljudima sa kojima dijelimo ovaj univerzum.

Nekulturnog i bezobraznog ponašanja je bilo i uvijek će biti, vozačke ili bilo koje druge vrste, ali kada je to već svima jasno, jer radi se o odraslim ljudima koje je teško ili se ne mogu nikako prevaspitati, onda ih treba kažnjavati.

Ne razumije, izgleda, naš čovjek ništa osim kada ga udariš po džepu. Jer kako objasniti da neko  npr. u Njemačkoj poštuje sva pravila i norme lijepog ponašanja, a kada dođe u rodni kraj kao da nije isti čovjek. Zato treba kažnjavati nemilosrdno, da proklinje dan i majku koja ga je rodila kad mu je palo na pamet da bude bahat, bezobrazan, bezobziran  i nekulturan.

ĐURO KRČIĆ