ĐURO KRČIĆ: DA LI JE VAŽNIJE KO GLASA, ILI KO GLASOVE BROJI?

0

KOTOR VAROŠ, 30. septembra – Ne odlučuju o izborima oni koji glasaju, već oni koji prebrojavaju glasove, riječi su Josifa Visaronoviča Staljina.

U Bosni i Hercegovini svake dvije godine se održavaju neki izbori. Lokalni, pa opšti i tako unedogled. Ovih dana u punom jeku je predizborna kampanja za naredne opšte izbore. Biraju se predsjednici Republike Srpske i FBiH, članovi Predsjedništva BiH, parlamentarci u jednom i drugom entitetu, te predstavnici za Parlamentarnu skupštinu BiH. I opet ista priča i opšti haos koji se neprekidno ponavlja svakih 700 dana više od dvije decenije na ovim prostorima.

Biračko pravo imaju svi punoljetni građani ove napaćene zemlje. A da li se njih nešto pita?

Pita, reći će neki, dok će se i velika većina njih složiti sa ruskim državnikom.

I upravo zbog toga gotovo polovina građana BiH ne glasa zbog nezainteresovanosti, apatije ili ubjeđenja da njihov glas ne može ništa promijeniti. Iako su baš  izbori jedinstvena prilika da svaki punoljetan građanin sa pravom glasa učestvuje u političkom životu, da mijenja političku svakodnevnicu na način da svoj glas da onima kojima najviše vjeruje ili kazni one koji su loše radili u njegovo ime.

Za neke izlazak na izbore je gubljenje dragocijenog vremena ili jedan mali korak koji nikome ništa ne znači, ali oni koji ga naprave pa makar i najmanji bio, makar su pokušali da nešto mijenjaju ako im se ne sviđa ili zadrže trenutno stanje ako smatraju da je dovoljno dobro da ga ne treba mijenjati.

Problem kod nas je i činjenica da kada se raspišu izbori mnogi to shvate kao konkurs za nezaposlene, pa ako ne budu uhlebljeni u bliskom budućem vremenu to shvate kao veliko razočarenje i razlog da u dogledno vrijeme uopšte ne koriste svoje pravo na glasanje i mogućnost da mijenjaju stvari koje im se ne sviđaju.

Zato zapamtite da loši političari bivaju izabrani najviše zahvaljujući onim građanima koji ne izlaze na izbore, I baš zbog toga izađite na izbore i glasajte za one  koji vam najmanje obećava. U njih ćete se ako ništa drugo, makar najmanje razočarati.

I još nešto, na izborima nije dovoljno samo dati glas.Treba imati i sluha.

ĐURO KRČIĆ