ĐURO KRČIĆ: DOK JE LEĐA BIĆE PREDUZEĆA

0

KOTOR VAROŠ, 28. oktobra – Živjeti treba samo dotle dok još imamo posla u životu. A to je ponekad duže, a vrlo često kraće od radnog staža.   (Duško Radović)

Ljudi koji nemaju i koji traže posao uvijek razmišljaju i polaze sa stavom da je isti teško naći, ali mnogi su ubjeđenja da to nije tako, jer poslodavci svagdje u svijetu pa i ovdje kod nas “plaču“ za dobrim radnicima. Danas se borba više vodi među preduzećima,  jer se firme bore za prave radnike.

Da je tako govore i podaci različitih agencija i organizacija u Republici Srpskoj, gdje je očigledno da se broj zaposlenih konstantno uvećava. Prema podacima Poreske uprave (podaci se razlikuju zavisno od toga ko ih prezentuje odnosno da li je to Poreska uprava, Fond PIO, Agencija za statistiku, u Republici Srpskoj nikada nije bio veći broj zaposlenih i da se očekuje da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Ako se izuzmu penzioneri i maloljetna lica, svaki drugi stanovnik živi od svoga rada, odnosno zaposlen je.

U brojkama to znači da posao ima oko 310 hiljada (oni koji su prijavljeni kao osiguranici obaveznih poreza i doprinosa), a nezaposleno je 114 hiljada građana.

Poslednji podaci koje je objavila Agencija za statistiku Republike Srpske govore da je oko šest hiljada novih radnika prošle godine zaposleno i da je krajem marta ukupan broj zaposlenih iznosio blizu 264 hiljade. Ono što je još pohvalnije i što posebno ohrabruje je činjenica da je najveće povećanje zabilježeno u prerađivačkoj industriji gdje je posao našlo skoro polovina ukupno novozaposlenih u prethodnoj godini, a da je u javnoj upravi zaposleno „samo“ 197 radnika.

Treba naglasiti i činjenicu da privatni sektor trenutno zapošljava preko 57 odsto radnika, dok je u isključivo državnom obliku svojine zaposleno njih 29 odsto. U mješovitom obliku svojine radi 13,6 odsto radnika dok su preostali zaposleni u zadružnom obliku svojine.

Ako se uzme u obzir i set zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske o povećanju plata od 30 do 50 KM, jasno je da se nastavlja trend pozitivnih dešavanja u korist radničke klase.

Prije nekoliko mjeseci prisustvovao sam razgovoru kotorvaroškog privrednika Želimira K. i jednog njegovog prijatelja, koji mu se požalio da je preduzeće u kojem je bio zaposlen otišlo u stečaj i da je samim tim ostao bez primanja od kojih je zavisio život njega i njegove višečlane porrodice. Dok čovjek nije ni završio svoje izlaganje Želimir mu reče: “Želiš li da radiš kod mene, i ako je odgovor pozitivan, javi se sutra na posao“.

Od sreće što je čuo ove njegove riječi čovjek je  zahvaljujući se do neba  slavodobitno skočio od stola i sa velikim osmijehom na licu istrčao iz kafane.

Dok je odlazio njegov budući poslodavac, takođe srećan što je našao dobrog radnika, stidljivo izusti (a kao da je samo glasno razmišljao): “Ne brini druže, posao nije teško naći, posao je teško zadržati, jer dok je leđa biće i samara (preduzeća)“.

ĐURO KRČIĆ