ĐURO KRČIĆ: GDJE GOD DA ODEŠ, UVIJEK ĆEŠ SE VRAĆATI NA MJESTO GDJE SI ZADNJI PUT BIO SREĆAN

0

KOTOR VAROŠ, 9. septembra – Dok se ovih dana „naši stranci“ polako vraćaju u mjesto zaposlenja i trenutnog življenja negdje u inostranstvu, vrlo često razmišljam o toj kategoriji ljudi. Zašto su svi ili velika većina njih sretni i razdragani samo kada su ovdje u rodnom kraju, na rodnom ognjištu, zemlji predaka svojih?

Šta ih toliko ovamo vuče i veže, teško je dati jednostavan odgovor.

Tamo, u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj ili Švedskoj je sigurno lagodniji život, ljepše se živi, u suštini bolje je po svim ekonomskim parametrima nego kod nas. I opet skoro svi oni  čekaju da ukradu neki slobodan dan, koju sedmicu godišnjeg odmora ili neki dan kada je njihov državni praznik da se “sjure” ovamo, da makar na kratko olakšaju nostalgična osjećanja i žudnju za kućnim pragom.

Znam i iz ličnog iskustva da se broje dani (kao nekad u JNA) kada će ovamo, jer tu stranu zemlju, ma koja bila,  ne osjećaju svojom. Kažu ”nije to naše, nismo među svojima i ne dijelimo svakodnevnu radost sa onima koji nas vole, koji nas poznaju i među koje smo uvijek dobrodošli”.

Iako danas, putem društvenih mreža i interneta, vrlo brzo imaju informaciju iz prve ruke šta se dešava ovdje, ko se oženio, ko se napio, ko slavi osamnaesti ili neki drugi rođendan, da li su šljive rodile, ko se potukao u seoskoj kafani, čija se krava otelila… I kao da to nije dovoljno, pa  čekaju da dođu ovamo i da to vide svojim očima.

I ma koliko ih društvene mreže virtuelno spajale sa zavičajem, uvijek se ima osjećaj pripadnosti njemu i osjećaj da niste dio miljea u zemlji u kojoj radite i samo trenutno živite, već da je u rodnom kraju sve stalo, sve miruje i samo čeka vas.

Nesreća da u određeno vrijeme, posebno kad su značajni datumi, ne budeš prisutan na određenom mjestu sa dragim ljudima svi nose teška srca. Nije ni utjeha to što znaju da nisu jedini, već da su jedan od million koji dijele istu sudbinu i žive tamo ”gdje svoga nema i gdje brata nije”.

Slobono vrijeme, poznati krajolik i dragi ljudi… jednačina sa tri poznate o kojoj mnogi maštaju i koju vole rješavati ma kakvi matematičari bili.

ĐURO KRČIĆ