ĐURO KRČIĆ: I LJUBAV GRIJE,  ALI DRVA SU DRVA

1

KOTOR VAROŠ, 10. maja – Prije nekoliko godina cijeli mjesec maj smo se grijali kao da je januar ili februar u pitanju. Svi smo se redom iščuđavali šta se to desilo pa se sve naopako okrenulo, jer je baš  te  godine zima bila potpuno blaga i skoro bez snijega. Meteorolozi  i stručnjaci za klimatske promjene su tada govorili da je to rijetka pojava koja se dešava jednom u nekoliko decenija.

Ali samo tri godine poslije ponovo Đurđevdan pod snijegom u većini predjela i prognoze da će ovakvo ili slično vrijeme potrajati do kraja maja i ove godine. Taman kada smo se malo raskomotili, skinuli teške zimske kapute,  vune čarape, kape, šalove i rukavice, počeli sa osunčavanjem blijedih lice iz zime tek izašlih, eto nam zime opet, snijega i ružnog vremena.

Zašto nas  je  opet proljeće prevarilo kao i nekoliko godina unazad, pitamo se ovih dana dok ruke zavlačimo u džepove toplih kaputa promrzle od struganja leda na šoferšajbnama naših automobila? Zašto nas  je na Đurđevdan  umjesto toplog, sunčanog  i lijepog proljećnjog vremena  dočekao snijeg, kiša, hladnoča i minus?  Zašto? Pitanja na koja samo priroda može dati odgovor.

Bez obzira što je proljeće kalendarski već odavno počelo, zima kao da ne pomišlja da se pozdravi sa nama pa su ovih dana snježne pahulje prekrile dosta, posebno brdsko-planinskih područja naše zemlje. Uporedo sa pahuljama  živa u termometru se prikovala uz nula dok su u većini predjela zabilježeni i minusi. Iscvjetali voćnjaci će sigurno pretrpjeti veliku štetu, a poljoprivredni radovi su stali i čekaju više sunca.

Drva su opet postala briga svima, posebno onima koji su ih potrošili tokom duge i hladne zime, vatre su se ponovo založile, a  dimnjaci u većini kuća su oživjeli i kao da nam se smiju dok iz njih kulja sivičasti dim.

Takođe kao da žele da svima nama starijima pošalju poruku da ne žurimo sa odbacivanjem svega što nas  na zimu podsjeća,  a mladima da ljubav može da zagrije (uvijek samo na kratko), često i da prevari,  dok,  kada su drva u pitanju, tu nema prevare, samo založi i bez obzira na vremenske prilike i neprilike samo uživaj kraj peći iz koje se čuje blago pucketanje suve bukovine i osjeća  toplina koju nam ipak ljubav često ne može podariti.

 

ĐURO KRČIĆ 

1 KOMENTAR

Comments are closed.