ĐURO KRČIĆ: IZDRŽI JUNAČE!

1

KOTOR VAROŠ, 6. februara – Ovih dana, dok virus gripa hara Republikom Srpskom i zemljama regiona, sve česće se pominje to što nismo disciplinovani kada je u pitanju primanje zaštitnih vakcina, što ne jedemo više voća i prvrća i što se ne pridržavamo one narodne: „BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI“.

Poznato je koliko to košta naše  građane i njihove prazne džepove. I da bi državi bilo nekoliko  puta isplativije i korisnije da se ovakve stvari sistemski riješe i da se ljudi preventivno vakcinišu, jer liječenje košta puno, puno više. Da ne pominjemo šta bi to značilo i za privredu, odnosno preduzeća gdje su oboljeli zaposleni, da ne uzimaju bolovanje.

Ali sve to na jednu stranu ali, ovdje želim postaviti pitanje zašto muškarci teže podnose bolest  nego žene, što je naučno dokazano, a i vidljivo u svakom domaćinstvu.

Zato što, kako kažu naučnici, muškarci brzo usvajaju bespomoćnu ulogu pacijenta i veoma se oslanjaju na pomoć drugih dok se potpuno ne oporave.

Muškarci nisu uvijek bolesni koliko se čini i više od polovine njih, prema raznim istraživanjima, će najobičniju prehladu drugima predstaviti kao tešku gripu, blagu glavobolju kao najstrašniju migrenu, a sve kako bi pridobili maksimum saosjećanja porodice, prijatelja ili komšija.

Isto tako mnogo će više kukati i zapomagati  kada zarade virus nego žene i tražiće punu pažnju i cjelodnevnu brigu od strane ukućana, iako  prema zvaničnim statistikama u mnogim zemljama svijeta, pa i ovdje na našim prostorima muškarci na godišnjem nivou rjeđe obolijevaju od gripa nego žene.

Za pohvaliti je jedino činjenica da za razliku od suprotnog pola rjeđe se odlučuju na bolovanje i odsustvovanje iz radnog kolektiva.

Ali ipak mnogi će se složiti, dame posebno, da je u ovom slučaju nježniji pol, i jači i izdržljiviji, a naravno i ljepši pol.

Đuro KRČIĆ

 

 

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.