ĐURO KRČIĆ: KAD NE MOGU DA ZASPIM BROJIM DO PET, ŠEST, PONEKAD I DO POLA SEDAM

0

KOTOR VAROŠ, 4. marta – Redovan i kvalitetan san uvijek nam je bio prijeko potreban da bi normalno funkcionisali. Danas, čini mi se i mnogo više nego u neka prošla vremena. Jer,  tempo života i svakodnevan stres koji doživljavamo na poslu, u kući, na ulici, brza hrana, fizička neaktivnost i sve ono što prati sadašnji način života dovodi do toga da ljudi širom planete sve više pate od nesanice.

Nedavno je provedeno veliko istraživanje američkih, kanadskih i engleskih stručnjaka koje je pokazalo da  blizu milijarda svjetske populacije pati od ovog problema, koji se ogleda u poremećaju spavanja. Neke statistike govore da je ovaj problem i tri puta izraženiji od zadnjih istraživanja. Da li teško zaspimo, ili ne zaspimo uopšte, da li imamo isprekidan i nemiran san,  ili spavamo nedovoljno. Sve ovo dovodi do toga da ujutro kada trebamo odmorni, naspavani i psihofizički biti spremni da počnemo novi dan, nismo u mogućnosti. I onda se javljaju problemi kao posljedica toga.

Ovo je globalni problem, koji uzima sve više maha i sve više stručnjaka raznih profila se bave njime. Oni nemaju jasan odgovor na pitanje šta se dešava sa ljudskim organizmom prilikom spavanja, ali ne treba biti puno pametan da bi zaključili da je bez kvalitetnog sna nemoguće normalno funkcionisati. Na pitanje koliko sna nam je dovoljno nije lako odgovoriti, jer se mnogi  ne slažu oko toga, ali najčešći odgovor na ovo pitanje da je to oko osam sati dnevno (po mogućnosti noću).

Postoji puno razloga zašto patimo od nesanice ili hronične neispavanosti. Prema mišljenju struke najčešći razlozi su prekasno lijeganje, previše vještačke svjetlosti, kasno konzumiranje kafe, alkohola, masne i slatke hrane, bučno okruženje, fizičke aktivnosti u kasnim večernjim satima, predugo drijemanje u toku dana, visoke ili previše niske temerature u spavaćoj sobi, prevelika upotreba elektronskih uređaja, a posebno stres, depresija i zdravstvene tegobe.

Loš i nekvalitetan san na duže vrijeme  najčšće razara imuni sistem što dovodi do raznih bolesti posebno bolesti srca, raznih vrsta psihoza i halucinacija. I zato prije nego što se posegne za raznim tabletama za spavanje bolje je  odabrati zdrav meni, promijeniti način ishrane, a posebno način života.

Zato ako ne možete zaspati stručnjaci preporučuju da ustanete iz kreveta i započnete neku aktivnost koja će odvući vaše misli od briga koje vas more. Prije nego se vratite u krevet i ponovo pokušate da zaspite savjetuju da rješavate ukrštene riječi, neku vrstu slagalice.

Ako pak ostanete u krevetu,  san ne dolazi,  a ne slušate mišljenje stručnjaka, moj savjet je  da bi zaspali, da brojite do pet, šest, ponekad i do pola sedam…

ĐURO KRČIĆ