ĐURO KRČIĆ: MOŽDA ĆE BITI LJEPŠIH VREMENA, ALI OVO JE NAŠE

0

KOTOR VAROŠ, 14. maja – Današnji dan je najbolji dan u vašem životu, imajte to na umu i nikad nemojte zaboraviti. Živi danas, jer juče je prošlo, a sutra može, a i ne mora biti.

Bosna i Hercegovina je jedna od šest republika koja je nastala raspadom bivše nam države. I dok je jedino u Sloveniji nešto bolja ekonomska situacija, u ostalim državama sa prostora SFRJ situacija je manje-više slična po mnogim makroekonomskim pokazateljima, što samo po sebi govori o životu ljudi sa ovih prostora. Životu ne baš lakom, ali…

Prosječne neto plata zaposlenih u  Bosni i Hercegovini iznosi oko 860 KM, potrošačka korpa oko 1.870 KM. Više od 60 odsto zaposlenih u BiH prima platu nižu od prosječne. Kako živjeti u takvim uslovima, stvoriti dom i porodicu, biti uzoran i pošten građanin, teško je odgovoriti.

Istraživanja nekih međunarodnih organizacija iz prethodne godine pokazuju da svaki šesti stanovnik BiH živi sa iznosom od tri do pet maraka dnevno, a ispod apsolutne linije siromaštva je 26 odsto stanovništva.

Standard zaposlenih je toliko loš, da je sa jednom prosječnom platom skoro pa nemoguće preživjeti od početka do kraja mjeseca. Posebno su ugroženi radnici kojima su primanja neredovna, koji su se kreditno zadužili i oni koji rade samo sezonske poslove, pa platu imaju samo nekoliko mjeseci u godini.

Kako god bilo nama koji živimo  ovdje,  ostaje samo da ne razmišljamo o teškoćama života nego da se prepustimo sadašnjem trenutku. Da shvatimo da juče i sutra ne postoje. Sjećanja na prošlost i buduće čežnje, samo izazivaju nemir u dušama ovdašnjih ljudi. Put zdravih misli je u posmatranju sadašnjosti baš onakve kakva jeste a na koju ne možemo uticati.

Zato ne razmišljajmo previše o prošlim i budućim vremenima, prepustimo se trenutku i uživajmo u njemu. Snovi su tu i nigdje neće pobjeći. Čekaju nas strpljivo negdje u prikrajku, čekaju da odživimo sada. Da se radujemo, da se smijemo, zaplačemo (najljepše je od sreće), da padnemo, ustanemo…

ZATO, ŽIVIMO U OVOM VREMENU, KAKVO GOD DA JE, ŽIVIMO DANAS – SANJAĆEMO SUTRA!

ĐURO KRČIĆ