ĐURO KRČIĆ: Na majskom suncu je kao i u svakodnevnom životu – ko nije namazan, lako izgori

Zato vodite računa, kad dođe proljeće i mjesec maj. Jer na majskom suncu je kao i u svakodnevnom životu, ko nije namazan lako izgori

2

KOTOR VAROŠ, 21. maja – Mlada zelena trava tek iznikla iz plodne, proljećnom kišom natopljene i sunčevim zracima obasjane zemlje. U njoj se skupili razni cvjetovi, stidljivo izvirujući prema toplim sunčevim zracima. Sunce ih miluje, leptiri i pčele oblijeću oko njih i tihim glasom prepripričavaju doživljaje dok su letjeli prostranim livadama, preko nabujalih potoka i tek izlistalih bujnih krošanja drveća.


Mnogi će se složiti da je proljeće najljepše godišnje doba, a maj najljepši mjesec u godini. Ne samo za nas koji smo rođeni u njemu nego i za sve druge koji vole proljeće i sve ono što dolazi sa njim. Priroda se preobražava i započinje nam slati najljepše slike svoje, jureći prema suncu i ljepšim danima.

Međutim, kao i za sve što nam dolazi moramo se pripremiti i dočekati ga spremno, jer ako tako ne bude, može nam postati mrsko i omraženo. I umjesto da se oduševljavamo mirisom jorgovana i prvih ljubičica, cvrkutu ptica sa ocvalog stabla stare trešnje, graji dječice u dvorištu škole, moramo kihati, kašljati, a u najgorem slučaju vrijeme provoditi po ambulantama i apotekama kako bi popravili zdravstveno stanje.

Promjene koje se dešavaju prirodi u ovom mjesecu dovode do toga da se i ljudi, a ne samo medvjedi bude iz dugog zimskog sna. Sklanjaju sa sebe toplu odjeću, vunene čarape i teške jorgane koji su ih milovali u dugim i hladnim zimskim noćima. Dani su sve duži, a noći kraće što na svakog ponaosob različito utiče. Neko je pun energije i elana dok se drugi žale na depresiju, opšti umor i apatiju.

Jasno je, da pratioci proljeća nisu samo lastavice koje se vraćaju, pupoljci u obližnjoj bašti, miris svježe izorane brazde i prvi otkosi trave u njivi preko puta, već i problemi koji se javljaju, posebno kod hroničnih bolesnika. Uzroci mogu biti različiti, od polenske groznice, raznih alergena, depresivnosti do psihičkih poremećaja i bolesti poput psihoza i šizofrenije. Jedan od uzroka su prohladna jutra i topli dani sa temperaturama i do 30-tog podioka, kao i kilogrami nagomilani u zimskim danima.

Ritam života mijenja se zajedno sa prvim vijesnicima proljeća, ali korak po korak. Promjene treba da se odnose na sve sfere života, na spavanje, slobodno vrijeme, ishranu, posao, kao i na sve druge aktivnosti. Preporučuje se rano ustajanje, laganija ishrana i više fizičkih aktivnosti. Zima je vrijeme za razmišljanje, akumulaciju energije, ali proljeće je „eksplozija“, vrijeme za akciju i trošenje nagomilane energije, nove poslove i nove početke, skidanje suvišnih kilograma i dovođenje linije do savršenstva.

Još uvijek su jutra takva i traže da nosimo nešto topliju odjeću, dok približavanje podnevu nam omogućava da naše lice izložimo toplim zracima majskog sunca, a uši slušanju pjesme proljetnih kapi koje padaju sa tek izlistalih grana drveća. Da nema zime, proljeće sigurno ne bi ovako prijalo, proljeće čiji miris nikakve riječi ne mogu opisati.

Zato vodite računa, kad dođe proljeće i mjesec maj. Jer na majskom suncu je kao i u svakodnevnom životu, ko nije namazan lako izgori.

    

       ĐURO KRČIĆ 

PODELI

2 KOMENTARA

Comments are closed.