ĐURO KRČIĆ: NEMA TE BRZE HRANE KOJU NISAM STIGAO

0

KOTOR VAROŠ, 25. novembra – Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani, reći će mnogi, a mnogi će se sa njima složiti. Sama ta činjenica je dovoljna da shvatimo koliko je veliki uticaj hrane na život današnjih ljudi, posebno tzv. brze hrane.

Svakodnevno smo svjedoci koliko se brza hrana uvukla u naše živote, bez obzira  što smo svi mnogo puta čuli  ne tako lijepe vijesti vezane za istu. Iako je je dugoročno gledano brza hrana loša investicija, činjenica je da je ona ukusna, sjajno izgleda i uvijek nam je na dohvat ruke. U bilo koje doba dana ili godišnje doba pekarske radnje  stalno prepune svježe pečenog bureka ili sirnice, pica raznih vrsta, kroasana, kiflica, piroški, krofni ili mafina čekaju upravo nas.

Fast food kako mladi (a i stariji) nazivaju brzu hranu, je mnogima omiljeni način ishrane bez obzira što su svjesni koliko je to nezdravo i koliko donosi tegoba našem organizmu nakon same konzumacije. Posljedice i problemi su brojni, tako da nutricionisti i ljekari koji se bave gojaznošću skoro pa da ništa korisno ne pronaleze u njoj, stalno pričaju o njenoj štetnosti, a i oni sami ponekad ili vrlo često imaju to slatko iskustvo.

Mnogobrojne su posljedice prekomjernog i učestalog konzumiranja ove vrste hrane od kojih se najčešće izdvajaju gojaznost, duplo veći rizik obolijevanja od dijabetesa, arterioskleroza, infarkt miokarda, depresija i mnoge druge. Zato se ne treba baviti posljedicama, nego je treba zaobilaziti u širokom luku bez obzira što se ona savršeno uklapa u današnji ubrzani način života i što zbog idealnog omjera šećera, soli i masti, teško ćemo odoljeti a najčešće nećemo je ni zaobići. A upravo ovi faktori i jesu razlog zbog kojih se brza hrana tretira kao loša.

Ovakva vrsta obroka se najčešće priprema tako što se prži u dubokoj masnoći, pa namirnice upijaju velike količine ulja znatno povećavajući kalorijsku i nezdravu nutritivnu vrijednost. Još veći problem po zdravlje ljudi predstavlja  prženje namirnica na istom ulju više puta što dovodi do povećanja i kancerogenih supstanci.

Mladima, svakodnevno treba ukazivati na ove probleme a mi odrasli na temelju saznanja koje imamo trebamo birati najbolji način ishrane za naše zdravlje, odnosno hranu koja nema ili ima što manje  karakteristika fast food-a.

ĐURO KRČIĆ