ĐURO KRČIĆ: OTKUD MENI OVAJ STOMAK, NEKAD BIO ZGODAN MOMAK

0

KOTOR VAROŠ, 25. oktobra – Ako zamislimo da je naš stomak naš bankovni račun, a kalorije novac kojim ga neprestano dopunjavamo, jasno je da ukoliko samo ubacujemo kalorije, a sa druge strane ih štedimo i jako malo trošimo, naš “bankovni račun” (stomak) će rasti i masne naslage će se nemilosrdno nagomilovati.


Salo u predjelu struka, u nekim godinama, vrlo često muči i muškarce i žene, čak i one koji inače dobro izgledaju i imaju odličnu liniju. Ti dosadni i suvišni kilogrami, koji se smjeste tamo gdje nam najmanje trebaju, ne izgledaju ni malo privlačno i svi bismo da ih se što prije riješimo. Nervozni smo zbog toga i nesigurni, samo razmišljamo o tome i čekamo kad će nestati iz našeg vidokruga. U zimskim mjesecima, u vrijeme novogodišnjih praznika i slavskih dana nekako ih i tolerišemo zbog široke i glomazne odjeće koja ih krije od radoznalih pogleda, ali dolaskom proljeća i lijepog vremena mnogo nam počinju smetati.

Prema najnovijim istraživanjima, period nakupljanja masnih naslaga kod oba pola najčešće počinje u ranim tridesetim, pa sve do kasnih pedesetih. U tom periodu u ljudskom organizmu se dešavaju velike promjene. Tada se kilogrami samo “lijepe” i ljudima srednjih godina predstavljaju nerješivu enigmu, iako stručnjaci iz ove oblasti smatraju da je čak i tada kilažom lakše upravljati nego što mislimo. Samo treba shvatiti šta to vodi naše tijelo debljanju i prilagoditi se tome. Ulaskom u treću deceniju, nivo hormona u tijelu počinje padati i to je osnovni razlog zašto metabolizam počinjem sporije raditi. A poznato nam je svima što on sporije radi, ljudi postaju gojazniji i debljaju se.

Naime, prema naučnim saznanjima, u tom periodu organizam sagorijeva manje energije i istovremeno pohranjuje više masnoće u tijelu i smanjuje mišićnu masu. Kod prosječnog muškarca i žene upravo ti razlozi uzrokuju 450 do 900 grama više svake godine. Kada to pomnožimo sa 10 ili 20 godina dobijemo cifru od koje nas boli glava i ni malo nam se ne sviđa.

Zbog toga, dok još nije kasno, okrenimo se zdravom životu i brizi za svoje zdravlje. Hranimo se zdravo i više vježbajmo. Koristimo hranu poput sjemenki,  orašastih plodova, ribe, mljiječnih proizvoda, voća i povrća. Izbjegavajmo tjesteninu, šećer, alkohol, gazirana pića, duvan,masnu, pečenu i začinjenu hranu. Izbjegavajmo stresne situacije, iskoristimo svaku priliku za šetnju, dobro se naspavajmo… Stručnjaci preporučuju najmanje tri sata umjerene i 90 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedjeljno da biste koliko-toliko održavali solidan nivo zdravlja i tijelo u priličnoj fizičkoj kondiciji.

Iako lično obožavam Duška Radovića, smatram da ga ne bismo trebali poslušati u situaciji kada u šali kaže: „Ulažite u stomak, to  ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugoročno i neizvjesno.”Ipak čini mi se (a volio bih da griješim) da smo ga mnogi poslušali.

ĐURO KRČIĆ 

 

 

PODELI