POŠTO SU TREŠNJE? ”SEDAM MARAKA”, REČE RADNICA U MARKETU. ”DOBRO,  DAJTE MI TRI PETELJKE”!

2

KOTOR VAROŠ, 25. maja – Onaj ko odlazi u prodavnice ovih dana i ne pomišlja da pita za cijene poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća, posebno ranih sorti. Zbog svega ovoga što nam se dešava,  došlo je do poskupljenja, pa za cijenu ne smijemo ni pitati, a ako su već napisane na policama marketa – samo ih krišom gledamo ispod oka.

Šokirani smo cijenama limuna, banana, kivija, avokada, nektarina, kao i cijena ostalog južnog voća.

Na istu temu nedavno sam razgovarao sa Goranom B. radnikom lokalnog preduzeća i poljoprivrednim  proizvođačem, koji je prije nekoliko dana sa suprugom bio u „nabavci“ u jednom supermarketu. Za oko njemu i njegovom maloljetnom djetetu zapale su sočne, crvene i krupne trešnje koje su mamile da ih makar probaju. S obzirom da cijene nije bilo upitao je prodavca za istu. Djevojka koja je tu radila  i koja im se našla na usluzi nonšalantno i sa osmijehom je izgovorila cijenu od koje mu se prvo zavrtilo u glavi, počeo je da zamuckuje, nerazgovjetno ponavljajući njene riječi. Sedam maraka, uh majko mila, naglas je razmišljao. I što je najgore istog trenutka mu je prestala želja za ovim ranim voćem, što se ne bi moglo reći za dijete koje je vodio sa sobom.

Ipak na kraju kada se malo razabrao uspio se čak i našaliti  sa radnicom prodavnice, da mu izmjeri nekoliko peteljki. Na insistiranje djeteta priča je ipak imala srećan kraj, kupio je 300 grama, makar da dijete proba, dok su on i supruga odlučili da sačekaju da sazri velika, decenijama stara trešnja u njihovom dvorištu.

ĐURO KRČIĆ 

 

 

PODELI

2 KOMENTARA

  1. Otmi druže. Jer kada dogori onda prestaju zakoni ovozemaljski. Otimačina od ovih sto su se nahapali a ima ih.

Comments are closed.