ĐURO KRČIĆ: POŠTO SU TREŠNJE? ”SEDAM MARAKA”, REČE RADNICA U MARKETU. ”DOBRO,  DAJTE MI TRI PETELJKE”!

0

KOTOR VAROŠ, 19. maja – Kišovito i vrlo hladno proljeće, mjesec maj kao iz noćnih mora, doveli su do toga da ovih dana ko odlazi u prodavnice ne pomišlja da pita za cijene poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća, posebno ranih sorti. Zbog svega ovoga što nam se dešava prethodnih dana došlo je do smanjenog uroda kao i propadanja mnogih poljoprivrednih kultura, što je samo po sebi dovelo do cijena za koje ne smijemo ni pitati, a ako su već napisane na policama marketa samo ih krišom gledamo ispod oka.

Ali nije samo poskupilo povrće i voće sa našeg podneblja kao što je krompir, krastavac, trešnje ili jagode, nego smo šokirani cijenama i limuna, banana, kivija, avokada, nektarina, kao i cijena ostalog južnog voća.

Mnoge njive koje su zasijane raznim poljoprivrednim kulturama, voćnjaci i povrtnjaci stradali su zbog poplava i velike količine padavina, niskih temperatura a ponegdje i mraza i snijega, što je dovelo, a posebno će se to vidjeti u narednom periodu, do lošeg kvaliteta proizvoda koji se nude, astronomskih cijena i vrlo slabe ponude na pijacama, prodavnicama i drugim prodajnim mjestima.

Na istu temu nedavno sam razgovarao sa Goranom B. radnikom lokalnog preduzeća i poljoprivrednim  proizvođačem, koji je prije nekoliko dana sa suprugom bio u „nabavci“ u jednom supermarketu. Za oko njemu i njegovom maloljetnom djetetu zapale su sočne, crvene i krupne trešnje koje su mamile da ih makar probaju. S obzirom da cijene nije bilo upitao je prodavca za istu. Djevojka koja je tu radila  i koja im se našla na usluzi nonšalantno i sa osmijehom je izgovorila cijenu od koje mu se prvo zavrtilo u glavi, počeo je da zamuckuje, nerazgovjetno ponavljajući njene riječi. Sedam maraka, uh majko mila, naglas je razmišljao. I što je najgore istog trenutka mu je prestala želja za ovim ranim voćem, što se ne bi moglo reći za dijete koje je vodio sa sobom.

Ipak na kraju kada se malo razabrao uspio se čak i našaliti  sa radnicom prodavnice, da mu izmjeri nekoliko peteljki. Na insistiranje djeteta priča je ipak imala srećan kraj, kupio je 300 grama, makar da dijete proba, dok su on i supruga odlučili da sačekaju da sazri velika, decenijama stara trešnja u njihovom dvorištu.

ĐURO KRČIĆ