Đuro Krčić: Postoje greške koje su previše slatke da bi se ponovile samo jednom

1

KOTOR VAROŠ, 8. februara – Mnogi ljudi, ili velika većina njih, često zaboravljaju i ponavljaju iste greške iako znaju da su greške i ne mogu pomoći sebi, a ni drugi im ne mogu pomoći. Ponekad se radi o bezazlenim i sitnim greškama, a ponekad o životnim i vrlo važnim stvarima i okolnostima u kojima nekad okrivljujemo sebe, a nekad sve druge da nas ne bi mučiila savjest i osjećaj krivice.

Muškarci koji se stalno vraćaju kocki i alkoholu, dame koje biraju uvijek neodgovarajuće partnere, osobe koje izgaraju na poslu i ne vide način kako da izbalansiraju poslovni i privatni život, očevi koji su previše popustljivi kćerkama, majke koje ne daju ni na kćerke ni na sinove, samo su neki od primjera kako se vrtimo u začaranom krugu i iz kojeg nikako ne možemo ili ne želimo da izađemo, svjesni ponašanja koje nije u interesu ni nama samima, a ni osobama iz našeg bližeg okruženja.

Naučnici iz ove oblasti su na osnovu dugogodišnjih istraživanja došli do zaključaka koje su to stvari što uspješni ljudi nikada ne rade i što ih razlikuje od drugih.

  • Ne vraćaju se nikada onome što nije funkcionisalo, bilo da je riječ o poslu ili privatnim stvarima prekinutim zbog dobrog razloga.
  • Ne rade ništa što zahtijeva da “glume“ ono što zapravo nisu.
  • Ne pokušavaju da promijene drugu osobu, jer kad shvatite da nekoga ne možete natjerati da radi i da se ponaša onako kako vi želite, vi mu dajete slobodu i dopuštate da sam iskusi posljedice.
  • Znaju da ne mogu udovoljiti svima i zato se ne trude, jer jednom kad shvatiš da je nemoguće zadovoljite sve i svima se dopasti, počinjete živjeti baš onako kako treba, nastojeći ugoditi samo onima koji vam puno znače.
  • Između kratkoročnog komfora i dugotrajnih benefita (rezultata) uvijek biraju ovo drugo.
  • Ne vjeruju nikome i ničemu, čak i ono što izgleda savršeno i bez mane, bolje rečeno svakom vjeruju, ali svakog provjeravaju.
  • Svaku situaciju posmatraju u širem kontekstu i po dubini, jer koliko god nešto odlično izgledalo spolja, samo kroz posmatranje dublje i iskrenije suštine, saznaćemo šta, zaista, treba da znamo. Realnost koju dugujemo sebi.
  • Nikada sebi ne postavljaju pitanje zašto su tu gdje jesu (u negativnom kontekstu), jer je najveća razlika između uspješnih i neuspješnih to što uspješni nikada sebe ne doživljavaju kao žrtvu, čak i kada to jesu.

Ipak kada se sve sabere, svi griješe, čak i oni najuspješniji. Međutim, oni kada jednom naprave neku grešku, više je neće ponoviti, što je bitna razlika između njih i nas ostalih. Mi ostali često griješimo iako smo svjesni svojih grešaka, ma koliko se trudili da ih ne zaboravimo.

Ipak svi znamo da postoje i one greške koje su previše slatke da bi se ponovila samo jednom.

ĐURO KRČIĆ

 

 

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.