ĐURO KRČIĆ: RAKIJA LIJEČI DUŠU I PRUŽA NAM NEZABORAVNE TRENUTKE, KOJIH SE NAJČEŠĆE I NE SJEĆAMO

1

KOTOR VAROŠ, 10. avgusta  – Sezona branja voća je uveliko počela, posebno onog od kojeg se pravi rakija. Šljiva, jabuka, dunja, kruška, kajsija su samo neke vrste koje nam služe da napravimo nešto čemu se svi raduju. Stari i mladi, muškarci i žene, veseli i tužni. Bez rakije se ne može ni kad se rađa ni kad se umire, kada se veseli, a i ako ste tužni. Pije se u društvu, vrlo rijetko kada si sam, u raznim situacijama i različitim povodima.


S obzirom na visok procenat alkohola u rakiji, sa njenom konzumacijom uvijek moramo biti veoma, veoma oprezni. Ali ako je znate konzumirati,  sigurno je da će rakija svakome pomoći u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Bila ona od šljive, kruške, kajsije ili grožđa, svaka će biti melem na ranu i lijek za napaćenu i umornu dušu.

”Popi malo rakije, biće ti bolje, odmah ćeš ozdraviti”, rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno. Zato se u narodu često kaže da je šteta voće upotrijebiti za nešto drugo osim za rakiju i da je najveći papučar u selu onaj ko potroši više šljive na pekmez nego na rakiju.

Od svih rakija na ovim prostorima najviše se konzumiraju šljiva, kruška i loza. Međutim nije zanimarljiv ni procenat konzumacije drenje, kajsijevače i drugih rakija koje se mogu praviti od skoro svih vrsta voća. Ako se konzumira u velikim količinama ona je jako štetna, od čovjeka pravi pijanca i zavisnika, ali u maloj i ograničenoj mjeri, posebno ujutro na tašte, rakija je lijek za mnoge bolesti i probleme. Pravi se za uživanje, a nikako za opijanje.

Bol u želucu će riješiti u trenutku ako ste pojeli mastan i težak obrok, zubobolju i grlobolju takođe, ako je pomiješate sa nekoliko kapi propolisa. Masiranjem tijela snižavate povišenu temperature, rješavate se bola u leđima, ukočenosti vrata i reumatskih bolesti. Po jedna čašica svakoga jutra popravlja lošu cirkulaciju i urološke probleme. Produžuje životni vijek, oslobađa od stresa, smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Može da uljepša dan, a i da ti upropasti život, najbolji je “lijek” PROTIV jetre, najbolji prijatelj, a i najcrnji neprijatelj. Izazov je za one koji počinju, još veći za one koji prestaju. Istovremeno je topli dom, ali i surova pustinja, i majka i maćeha, ruka za spas ali i podmetnuta noga, daje snagu, a oduzima pamćenje.

Kratko rečeno, rakija najviše liči ženi! I jedna i druga mogu biti otrov, ali i lijek, mogu te uzdići u nebesa, a mogu te i oboriti u blato. U jednom momentu ćete učiniti srećnim, a već u sledećem izazvati mučninu. Rakija kao i žena može biti blaga, ljuta, vruća ili hladna. Zbog jedne i druge mnogi raskuće imanje, posvađaju se sa rodbinom i prijateljima. Ipak, i pored svega to su dvije stvari koje najviše opijaju.

Rakija je kao i žena, odličaн saradnik, ali i ljuti neprijatelj, zavisno od toga kako se ophodiš prema njoj.

ĐURO KRČIĆ 

 

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.