Đuro Krčić: Šta nam je donijelo Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se ove godine održava u Njemačkoj?

2

KOTOR VAROŠ, 3. jula – Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se ove godine održava u Njemačkoj, donijelo je svijetu ne samo spektakl vrhunskog sporta, već i još jedan dokaz koliko je fudbal postao globalna strast koja povezuje ljude bez obzira na granice, kulturu i jezik. Njemački gradovi su puni navijača iz svih dijelova svijeta, dok su stadioni prepuni emocija, uzbuđenja, zebnje i nade.


Fudbal je oduvijek bio najpopularniji sport na svijetu, ali čini mi se da nikada kao sada nije bio toliko praćen i voljen. Milioni ljudi širom Evrope, a i cijele planete prate utakmice putem televizije, interneta i društvenih mreža. Bez obzira na vremenske zone, ljubitelji fudbala iz Azije, Afrike, Amerike i posebno Evrope podešavaju svoje rasporede kako bi gledali omiljene reprezentacije. Svaka utakmica postaje globalni događaj, tema razgovora u frizerskim salonima, firmama, kancelarijama, školama i kućama.

Ovogodišnje prvenstvo u Njemačkoj pokazalo je još jedan fascinantan aspekt savremenog fudbala – svi danas igraju dobar fudbal. Nema više “lakih” protivnika ili unapred predvidljivih pobjednika. Svaka reprezentacija dolazi sa svojim talentovanim igračima, sofisticiranim taktikama i nepokolebljivim duhom. Iznenađenja su postala pravilo, a utakmice su nepredvidive i uzbudljive.

Na terenu se susreću giganti kao što su Francuska, Engleska, Italija, Španija, ali i reprezentacije koje su nekada bile smatrane autsajderima, poput Gruzije, Slovenije ili Austrije. Svaka ekipa donosi nešto jedinstveno – bilo da je to strastvena odbrana, brza kontra ili precizna taktika napada. Ovo nije samo rezultat tehničkog napretka i bolje obuke, već i globalne razmjene znanja i iskustava među trenerima i igračima.

Ovakvi događaji pokazuju koliko je fudbal postao više od igre – on je simbol zajedništva, poštovanja i prijateljstva. Svi igraju, i svi pobjeđuju na neki način, jer svaki tim donosi nešto posebno i doprinosi ljepoti igre.

Fudbal je danas sport koji ne poznaje granice. On se igra na ulicama Rio de Žaneira, na poljima u Africi, u parkovima u Aziji i na terenima Evrope. Djeca sanjaju o tome da postanu novi Mitrović, Ronaldo ili Mbape, dok odrasli uživaju u svakom trenutku igre, kao navijači jednog ili drugog tima.

Ovo evropsko prvenstvo ostaviće trajni trag u srcima vatrenih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu i svih drugih koji prate i vole fudbal. Dok gledamo kako se ekipe bore za titulu, shvatamo da je prava pobjeda u ljubavi prema igri i u zajedništvu koje fudbal donosi.

Na kraju, bitno je da svi igraju, a fudbal pobjeđuje.

ĐURO KRČIĆ

 

PODELI

2 KOMENTARA

  1. HMmm..shodno tekstu izvucite pouku da Kotor Varos izadje u svijet,makar lokalno,da vasa djeca stasaju u fudbalere,sportiste i ljude danasnjice i buducnosti….asve se moze kad se hoce…

Comments are closed.