Đuro Krčić: Svoje hvala ne žali, a tuđe ne očekuj

0

KOTOR VAROŠ, 19. januara – Moj životni moto – “Svoje hvala ne žali, a tuđe ne očekuj”,  koji se poklapa sa naslovom ove priče,  postaje sve aktuelniji u današnjem, modernom društvu koje je često opterećeno željom za više, ali možda ne uvijek svjesnošću o onome što već imamo.


Ova narodna izreka podsjeća nas da cijenimo i zahvaljujemo se Bogu prije svega, za ono što imamo, ali istovremeno da ne postavljamo prevelika očekivanja od drugih ljudi.

Zahvalnost je osobina koja nas čini boljim ljudima. Kada smo zahvalni, prepoznajemo vrijednost onoga što imamo i cijenimo trud drugih ljudi. To nas čini srećnijim i ispunjenijim, jer se fokusiramo na pozitivne aspekte života. Međutim, istovremeno je važno imati realna očekivanja od drugih ljudi. Očekivanja koja su prevelika mogu dovesti do razočaranja i narušiti odnose sa porodicom, prijateljima, komšijama, znanim i neznanim.

Da bismo pravilno rezonovali ovu izreku u svojim životima, trebalo bi da budemo svjesni svojih očekivanja i da ih prilagodimo realnosti. Trebalo bi da cijenimo dobročinstva drugih ljudi, ali da ne očekujemo da će uvijek biti tu da nam ispune svaku želju. Umjesto toga, trebalo bi da se oslonimo na sopstvene resurse i da radimo na ostvarenju svojih ciljeva.

Ponekad je teško balansirati između zahvalnosti i očekivanja, ali je važno da naučimo da cijenimo ono što imamo i da budemo svjesni svojih želja. Samo tako možemo da postignemo harmoniju u svojim odnosima sa okolinom i da budemo srećniji i ispunjeniji.

U ovom današnjem vremenu, gdje je materijalno često na cijeni, ova izreka nas podseća da je prava vrijednost u ljudskim odnosima i u zahvalnosti za ono što imamo. Možda je vrijeme da je više primjenjujemo u svojim životima kako bismo postali bolji ljudi i stvorili harmoničnije društvo.

ĐURO KRČIĆ 

 

PODELI