Đuro Krčić: Veju, veju pahulje, mraz po staklu šara, prošla Nova godina, ost'o sam bez para

0

KOTOR VAROŠ, 29. januara – Svi smo se radovali novogodišnjim praznicima, ali rijetko ko je bio spreman za finansijski šok koji slijedi nakon njih. Uz zvuke vatrometa i veselih melodija, Nova godina nas je sve uvukla u svoj vrtlog radosti i euforije. Međutim, dok su se čaše dizale i osmijesi širili, naši novčanici su polako, ali sigurno, gubili svoj sadržaj.


Prvo, tu su troškovi za novogodišnje poklone. Bez obzira na to koliko smo pažljivo planirali budžet, često se desi da se zaglavimo u lavini poklona za koje nismo ni znali da ih moramo kupiti. “Šta je jedan poklon više?”,  mislimo dok gledamo svoj novčanik kako se prazni u ritmu zvuka prazničnih pjesama.

Zatim, tu su novogodišnje žurke. Svečane večere, dočeci, izlasci, a sve to zahtijeva novac. I dok se trudimo da budemo štedljivi, lako je zaboraviti koliko brzo se troši kad se dobro provedemo. Pa tako, iako smo planirali da budemo kod kuće, u krugu porodice, na kraju smo se našli na nekom dočeku u gradu.

Ali to nije kraj. Januar je mesec praznika koji se kao na traci redaju. Nova godina, Božić, Sveti Ignjatije, Sveti Stefan, pravoslavna Nova godina, Jovanjdan, Savindan, Časne Verige. Svaki od ovih praznika uzme svoj danak, a naš novčanik postaje sve mršaviji.

I onda, kao šlag na tortu, tu su računi. Ništa ne podsjeća na surovu stvarnost kao račun za struju, vodu, grijanje, internet. Sve te stvari koje smo zaboravili dok smo se veselili i uživali u praznicima, sada nas opominju da se vratimo u realnost.

Dakle, lako je ostati bez novca i nakon novogodišnjih praznika? Jednostavno, zaboravi se na planiranje, prepustimo se prazničnom duhu i onda novčanik bude naš vodič kroz prazničnu sezonu.

Ili možda je tajna u balansiranju. Možda treba da naučimo da uživamo u praznicima, ali i da budemo svjesni svojih finansijskih mogućnosti. Da se pružamo koliko je ćebe dugačko. Možda je vrijeme da Nova godina ne bude samo period trošenja, već i vrijeme kada se podvuče crta i napravi plan za budućnost.

ĐURO KRČIĆ

PODELI