ĐURO KRČIĆ: ZAPALIO JE CIGARETU I IZAŠAO DA UZME SVJEŽEG VAZDUHA?!

0

KOTOR VAROŠ, 1. jula – Ironična situacija koja se desila prije nekoliko dana, kojoj sam lično svjedočio a koja daje najbolju definiciju strastvenog pušača. Moj radni kolega, pametan i učtiv čovjek, profesor, inače strastveni pušač, poslije školskog časa održanog učenicima trećeg razreda, hitrim korakom je požurio put zbornice da bi ostavio dnevnik i da bi se što prije zaputio vani da svim čulima uživa u dimu Virdžinija duvana, jer odmor traje tek pet minuta. Na moje pitanje zašto žuri poslije svakog časa i šta to toliko dobro „vidi“ u otrovu zvanom cigareta, tiho izusti: „Ne razumiješ ti to, jaro moj“.

Nesporno je koliko su cigarete štetne po ljudsko zdravlje, ali bez obzira na tu činjenicu koja je svima poznata jasno je koliko ih se teško odreći i koliko su pušači zavisni od tog opojnog mirisa duvanskog dima. Čak i veliki pisci i umjetnici uopšte ovu pošast su doživljavali na poseban i uzvišen način, smišljajući stihove i dajući pušenju neku posebnu imaginaciju kojom su                   „opravdavali“ stvaranje svojih najvećih djela.

Veliki Ivo Andrić jednom je ovako zapisao veličajući ono bez čega pisci, pjesnici, umjetnici, boemi (kao i mnogi obični ljudi) nebi bili to što jesu: „Tada je uvidio kakvo je blago ta stalna vatrica pred vidom i taj modrikast dim koji golica oči i grlo, i omogućava čoveku da pusti suzu bez plača, da udahne duboko i izdahne vazduh, a da se to ne zove uzdah. Otad mu je godinama svijetlila ta vatra pred očima ili sagorijvala među prstima. Taj dim, uvek isti ali i uvek drukčiji, odvraćao mu je misao od onog čega se bojao, i u izuzetno srećnim časovima odvodio ga u potpunu izgubljenost i zaborav, hranio ga je kao hljeb i tješio kao drug. Noću je sanjao da puši kao što drugi sanjaju susret sa onima koje vole”.

Svima nam je poznato da je nikotin otrov, da stvara zavisnost isto kao kokain ili heroin, da sadrži mnoge štetne sastojke poput amonijaka, arsena, ugljen monoksida, da slabi čulo mirisa i okusa, da uzrokuje najteže bolesti poput raka, bolesti pluća i srca, izaziva moždani udar… Od posljedica pušenja u svijetu godišnje umre oko osam miliona ljudi, a samo u Bosni i Hercegovini oko osam hiljada, što ga dovodi u sam vrh globalnog uzroka smrtnosti.

I pored navedenih negativnih posljedica, cigarete su najprodavaniji proizvod na našoj planeti. U pitanju je proizvodnja vrijedna blizu 500 milijardi američkih dolara. Muškarci puše tri puta više nego ženska populacija, a paklica cigareta najskuplje se plaća u Australiji (18,64 $), Novom Zelandu (16,30 $), Islandu (12,99 $) i Norveškoj (12 $), a najmanje u Kazahstanu (1,02 $), Ukrajini (0,99 $) i Nigeriji (0,74$).

U fabrikama duvanske industrije dodaju se različite vrste hemikalija da bi se pojačala snaga nikotina, a da bi imao ljepši ukus dodaje se urea, hemijsko jedinjenje koje je jedna od glavnih komponenata urina.

Osim što konzumenti ovog proizvoda uništavaju sebe i svoje zdravlje, stradaju i oni oko njih i u njihovoj blizini. Tako svake godine od posljedica pasivnog pušenja ovozemaljski svijet napusti preko 55 hiljada nedužnih ljudi.

Zbog toga, prestati pušiti je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe, svoje zdravlje, kućni budžet i sve iz svog bližeg okruženja.

ĐURO KRČIĆ