ĐURO KRČIĆ: ZAŠTO SU PLAČNE TVOJE PLAVE OČI U OVOJ TIHOJ PROLJEĆNOJ NOĆI?

7

KOTOR VAROŠ, 9. aprila – Zašto si tužana u ovoj noći, ljubavi moja, zašto su plačne tvoje plave oči, u ovoj tihoj proljećnoj noći? Uzmi sve što ti život pruža, danas si cvijet sutra uvela ruža…

Te oči, oči jedne žene, sad su ljubav moja, sad su radost moja, ne mogu, ne mogu bez nje…

Tražiću ljubav novu, da staru iz srca zbriše, šta će mi sjećanje na nju kad ljubavi nema više…

Ovo su stihovi samo nekih od velikog broja pjesama koje će vječno ostati od legende naše muzičke scene, koji nas je ovih dana napustio zauvijek. Pored velikana našeg glumišta, poznatih i velikih sportista, naučnika, književnika, pjesnika – i Predrag Živković Tozovac otišao je tiho, ali je iza sebe ostavio velike hitove koje slušaju svi – od onih najmlađih, pa do onih u zrelim godinama. Svi su ga voljeli podjednako, muškarci, žene, stariji, djeca, omladina…

Bio je i ostao legenda naše narodne muzike, kompozitor, harmonikaš, tekstopisac i pjevač. Prema mišljenju stručne javnosti važio je za jednog od najboljih stvaralaca i interpretatora muzike za dušu svih generacija. Njegove pjesme predstavljaju veliko muzičko blago i značajan dio riznice naroda sa ovih prostora.

Sa deset godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku, tako prehranjujući porodicu koja je ostala bez oca koga su Nijemci strijeljali 1941. godine, a prve pjesme snimio je i objavio prije 60 godina.

Snimio je oko 300 pjesama, a brojne koncerte održao je širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope, Australije, Kanade i Amerike. Nastupao je na brojnim muzičkim festivalima gdje je osvajao najprestižnije nagrade i prva mjesta. Igrao je i u filmu “I Bog stvori kafansku pjevačicu“, gdje igrao sebe. Pored harmonike svirao je bubnjeve i trubu. Bio je obrazovan, završio je Gimnaziju i studije ekonomije.

Iza njega su ostali nezaboravni i vanvremenski hitovi, koje će slušati mnoge generacije u nekim budućim vremenima poput: Oči jedne žene, Uzmi sve što ti život pruža, Jeremija, Zoki, Zorule, Krčmo stara, Vlajna, Prazna čaša na mom stolu, Ovamo cigani, Ti si me čekala, Tražiću ljubav novu, Donesi vina krčmarice i mnoge, mnoge druge.

ĐURO KRČIĆ 

 

 

 

PODELI

7 KOMENTARA

  1. Najbolja njegova pjesma je PRAZNA ČAŠA NA MOM STOLU. Obožavao ga je naš Kotorvarošanin Asim Kurjak.

Comments are closed.