ĐURO KRČIĆ: ŽENIĆU SE MAJKO STARA, 30. FEBRUARA

0

KOROR VAROŠ, 1. marta – U ova moderna današnja vremena, muškarci i žene su izgleda podjednako sigurni da nemaju šta tražiti u matičnom uredu i sve teže i rjeđe se odlučuju na ovaj korak. Zašto je tako, nije ni malo lako odgovoriti, iako nauka pokušava da pronađe makar neko zdravo-razumno objašnjanje.


Sadašnje društvo se smatra modernim i progresivnim, ali je vidljivo da se tradicionalne norme i vrijednosti brzo mijenjaju. Oblasti u kojima se to najviše osjeti jesu brak i veze i skoro da nema razlike kada su u pitanju muškarci i žene, koji se kasno žene i udaju ili to ne rade uopšte.

Prema posljednjim istraživanjima u svijetu, procenat neoženjenih (i neudatih) odraslih osoba iznosi oko 40 procenata. Ovo uključuje osobe koje nikada nisu bile u bračnoj zajednici, kao i one koje su se razvele, a ako se uzme u obzir i broj osoba koje su udovci (udovice) taj procenat je znatno veći. Bosna i Hercegovina po ovim parametrima ni malo ne zaostaje za svjetskim prosjekom.

Razlozi za ovakvo stanje su brojni, ali prema stavovima mnogih strušnjaka za ovu oblast tazlozi su prije svih ekonomske promjene i krize, mnogi mladi ljudi se suočavaju sa niskim zaradama, visokim cijenama stanovanja, školovanja i zdravstvene zaštite, što dovodi do povećanja pritiska da se postigne ekonomska stabilnost prije nego se uđe u brak. Ovo može značiti, posebno kada je muški rod u pitanju, da će oni odgađati dan kada će stati na “ludi kamen” dok ne postignu svoje ciljeve u karijeri i finansijsku stabilnost.

Drugi bitan faktor je promjena društvenih normi i vrijednosti, jer tradicionalna uloga bračnih partnera u društvu se mijenjale kroz istoriju, posebno u zadnjih nekoliko decenija, što je dovelo do promjena u stavovima i očekivanjima u vezi braka. Mnogi se fokusiraju na karijeru ili na druga interesovanja prije nego što se odluče na brak, a  “ludi kamen“, mnogi bukvalno shvate i čitav život ostanu sami, kao list na vjetru.

Treći bitan razlog je psihološki aspekt, jer se današnja (posebno mlađa) populacija suočava sa velikim stresom, pritiskom i očekivanjima. Skoro svi oni traže idealne partnere, one koji će ih podržavati, nesebično pomagati i uvijek biti tu za njih. I onda kada ne pronađu sve to, odlučuju da budu sami. Kako god bilo, to su lične odluke koje treba poštovati, jer mogu biti motivisane raznim faktorima, a da bismo razumjeli nekoga moramo prvo obuti njegove cipele. Takođe, vrlo važno je shvatiti da brak nije za svakoga i da je važno da budeš srećan i zadovoljan svojim životom, bilo da imaš partnera ili si bez njega.

Međutim, svi moraju da shvate da trenutna odluka, bila ona u tridesetim, četrdesetim ili pedesetim, nije i ne treba biti konačna, i da je promjenljiva tokom života, jer za takve stvari NIKAD NIJE KASNO!

Konačno, svijet se mijenja i transformiše u svakom pogledu, zajednice se moraju prilagođavati nastalim promjenama načina života. Treba razumjeti sve one koji drugačije misle o bračnoj zajednici, koji se odlučuju za drugačiji način života, odnosno da budu sami, treba im pružiti podršku u njihovim odlukama i dati im prostor da se osjećaju prihvaćeno, bez obzira na to kakvi su njihovi izbori.

ĐURO KRČIĆ

PODELI