ĐURO KRČIĆ: ŽENINA PLATA JE ŽENINA PLATA, A MUŽEVA PLATA – E TO JE VEĆ KUĆNI BUDŽET

0

KOTOR VAROŠ, 9. juna Budžet po definiciji predstavlja plan prihoda i rashoda za određeni vremenski period. Kada govorimo o kućnom budžetu u pitanju je plan primanja i izdataka jedne porodice na mjesečnom nivou. Kako bi se na optimalan način iskoristio novac koji zaradi jedna porodica potrebno je napraviti finansijski plan koji je osnova vođenja kućnog budžeta i najvažniji segment pravilnog rasporeda troškova jedne porodice.

Da bi se napravio kvalitetan plan rashoda potrebno je unapred poznavati dosta faktore. Treba znati prije svega koliki su porodični prihodi, koliko je koji član porodice koji ima primanja spreman odvojiti u porodičnu kasu, šta se sve želi podmiriti tim novcem i u kojem obimu.

Žene su se, prema svim statistikama, uvijek nekako “šlepale” kada su ove stvari u pitanju, pa su vrlo često svoje prihode zadržavale samo za sebe i neke svoje vlastite potrebe (šminka, frizura, manikir, pedikir, lični trener, aerobik, joga, vlastita garderoba…) uz obaveznu krilaticu “moja plata je samo moja, a tvoja plata je i moja i tvoja”.

Unatoč tome većina istraživanja govori da je evidentno  da briga o domaćinstvu kao i o članovima porodice tradicionalno na ovim prostorima pripada nježnijem polu. Tako kupovina namirnica potrebnih za prehranu porodice je posao koji obavlja dvostruko više žena, dok je kod izbora obuće i garderobe ta razlika još veća u korist ženske populacije. Dok su muškarci zaduženi za plaćanje kako tih tako i svih ostalih finansijskih obaveza, kao što su računi za struju,  komunalne usluge, mobilni telefoni, internet, prevoz, pelet ili drvo za sezonu grijanja…

I to odakle? Pa naravno  iz vlastitih primanja, od svoje mjesečne zarade. Jer različita situacija muškaraca i žena na tržištu rada odražava se i na njihovo različito učešće u kreiranju porodičnog budžeta. Činjenica je da su muškarci ti koji procentualno u svim zemljama svijeta, ne samo kod nas, obezbjeđuju puno veći dio u budžetu jedne porodice, zato možda i postoji logika zašto su baš oni, kada su finansije u pitanju, dosta rastrošniji na ukupne troškove svoje familije.

Iz svega ovoga se nameće zaključak da su muškarci puno “aktivniji” kada su u pitanju razna plaćanja u okviru porodičnog budžeta, a i izvan toga, dok žene svoja primanja ljubomorno čuvaju za neke vlastite prohtjeve i samo se u slučaju prijeke nužde aktivno uključuju u izmirivanje svakodnevnih porodičnih obaveza. Možda je razlog tome to što muškarci najčešće imaju bolje pozicije na poslu, samim tim i veća primanja, a možda i veće srce, kada je novac u pitanju.

ĐURO KRČIĆ 

 

 

PODELI