Donatorsko veče za djecu sa rijetkim oboljenjima, pozovite 1411 (RTRS uživo)

0

KOTOR VAROŠ, 23. decembra – U Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika traje šesto donatorsko veče, čiji je prihod namijenjen djeci sa rijetkim genetskim oboljenjima i tokom kojeg će biti aktivan humanitarni broj telefona 1411.

S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS

Do 21.15 zabilježeno je 55.963 poziva.

– Poručila bih roditeljima da se ne boje jer su rijetke bolesti zaista rijetke. Simptomi su jasno vidljivi. Većina rijetkih bolesti je genetski uzrokovana i nije ih moguće izliječiti. Zapravo, samo je veoma mali postotak, oko 1 odsto, izlječiv. Međutim kad se bolest otkrije na vrijeme i odredi terapije moguć je normalan život za dijete. Dakle, rana dijagnoza i odgovarajuća terapija su ključne – rekla je doktorka Јelica Predojević Samardžić, predsjednica Komisije za rijetke bolesti UKC Banjaluka.

 

Predsjednca Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Republike Srpske za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima izdvojila 50.000 KM.

Cvijanovićeva je naglasila da je najvažnije da Republika Srpska uvijek prilikom ovakvih akcija pokaže da ima dobre ljude.

Na platou ispred RTV doma muzički dio večeri otvorio je banjalučki bend “Intime”, nastupio je Lukijan a trenuno mnogobrojnu publiku zabavlja Leksington bend.

 

Leksinton bend

Leksinton bend

Nina Marić, pedijatar genetičar, istakla je da su rijetke bolesti najčešće genetske, te da su oboljeli uglavnom djeca. Dodala je da se dijagnostika dijelom može obaviti kod nas, dijelom u inostranstvu, a nekada je potrebno i pacijenta poslati u inostranstvo.

 

S ljubavlju hrabrim srcima

S ljubavlju hrabrim srcima

Do 20.45 zabilježeno je 43.378 poziva.

Predsjednik Republike Srpske zahvalio je prisutnima i izrazio punu podršku djeci koja boluju od rijetkih bolesti.

– Prije šest godina moji saradnici i ja pokrenuli smo ovu akciju. Svake godine imamo sve više entuzijazma da pomognemo ovoj djeci koja se bore i svoj život prilagođavaju bolesti. Večeras su u centru pažnje ta djeca. Hvala vam što ste se odazvali. Ovo je naše pravo lice, ono ljudsko lice koje večeras pokazujemo. Moramo da istrajemo i pružimo im pomoć i podršku.

 

Predsjednik Srpske je rekao da je na računu sakupljeno  820.000 maraka.

– Јa sam duboko uvjeren da novac večeras nije primarna priča, već solidarnost, podsticanje ljudi da pomognu. Ne smijemo na ovome da ostanemo, mnogi od roditelja nisu zaposleni i moramo da im pomognemo. Želim još jednom da pozdravim ovu divnu djecu i njihove roditelje – rekao je Dodik.

Anđelka Stupar, predsjednica Saveza za rijetke bolesti Srpske  zahvalila je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku na organizovanju ove večeri, ljekarima koji pomažu u njihovoj sbakodnevnoj borbi, kao svima koji su odlučili da pomognu.”Hvala svima koji su učinili da se ne osjećamo usamljeno”, istakla je Stupar.

 

 

Donatorsko veče se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a na Trgu Republike ispred RTV Doma za građane je  organizovan humanitarni koncert.

 

S ljubavlju hrabrim srcima

S ljubavlju hrabrim srcima

 

Kabinet predsjednika Republike, po tradiciji, organizuje Donatorsko veče u cilju prikupljanja novčanih sredstava, kako bi se pružila pomoć onima kojima je zaista potrebna. Ove godine pomoć je namijenjena djeci u Republici Srpskoj koja boluju od rijetkih bolesti.

Više od 100 djece u Srpskoj boluje od trideset do sad registrovanih dijagnoza, koje se kvalifikuju kao vrlo rijetke bolesti. Od njih boluju djeca uzrasta od šest mjeseci do osamnaest godina u Republici Srpskoj.

Pozivom na broj 1411 pozdravimo ovu akciju i pružimo pomoć, jer ako se udružimo večeras, poziv po poziv, mališani oboljeli od rijetkih bolesti moći će da imaju prihvatljivije uslove života. Do 20 časova zabilježeno je 24.915 poziva na broj 1411.

I ove godine akciji su se odazvala brojna poznata imena iz regiona koja tako daju svoj doprinos. Među njima su i učesnici humanitarnog koncerta na Trgu Republike ispred zgrade RTRS-a, banjalučka grupa “Intime”, Lukijan Ivanović, Marija Šerifović, Željko Јoksimović, “Leksington bend”, Miroslav Ilić, te Svetlana Ražnatović.

Koncert i prenos Donatorske večeri možete pratiti na RTRS i ATV.