Dr Ostoja Đukić: Smisao ljudskog života je u radu, stvaranju i dobrim djelima

KOTOR VAROŠ, 21. februara  – Ostoja Đukić rođen je 1947. godine u Hadrovcima, na Vaganima kod Kotor Varoša. Osnovnu školu završio je u Zaselju  i Kotor Varošu, srednju medicinsku i Pedagošku akademiju, smjer srpskohrvatski, književnost i istorija, u Banjoj Luci, a filozofiju, sociologiju i žurnalistiku u Sarajevu. Doktorirao je filozofske i pravne nauke.

•     Profesore Đukiću, možete li u najkraćim crtama opisati vaš radni vijek?

Između ostalog radio sam kao nastavnik i direktor osnovne škole u Maslovarima, bio sam pomoćnik direktora i direktor Centra za osnovno obrazovanje, direktor Narodnog univerziteta, prosvjetni inspektor, profesor u srednjoj školi, sve u Kotor Varošu. Uz to, bio sam angažovan i u društveno-političkom životu opštine i regije. Mislim da sam dao vidan doprinos prosvjetnoj, kulturnoj i informativnoj djelatnosti u ovom kraju.

•   Iza Vas je i značajno naučno djelo?

Pored dva doktorata napisao sam i opsežnu studiju “Filozofski temelji morala i prava”, a u toku je izrada još jedne knjige iz područja moralne problematike i nadam se da će se ubrzo naći u rukama čitalaca. Naravno, tu je više stručnih i naučnih    radova objavljenih u raznim publikacijama, te eseji, prikazi i drugi osvrti prije svega  filozofsko-etičke, ali i književne prirode.

•    Prepoznatljivi ste po svojoj ljubavi prema zavičaju. Mogli ste ga davno napustiti i pronaći atraktivno mjesto boravka, a ostali ste vjerni ne samo Kotor Varošu, nego i Vaganima. Zašto?

Zato što smo ja i moj zavičaj neodvojiva cjelina. Ja ne samo da na naučnom polju dajem doprinos svom zavičaju, nego i u fizičkom smislu učestvujem u mnogim akcijama na izgradnji infrastrukturnih objekata.

•     Neću propustiti priliku da Vas kao filozofa i etičara zamolim da Vašom definicijom smisla života završimo ovaj razgovor.

Treba živjeti, boriti se, voljeti, praštati ljudima, imati mjeru u svemu i biti svjestan kraja. Svaki život je lijep i težak i podrazumijeva smjenjivanje sunčanog i oblačnog vremena. Sa malo više milosti, ljubavi i razumijevanja naši životi bi bili lakši, srećniji i podnošljiviji. Smisao ljudskog života je u radu, stvaranju i dobrim djelima, čovjekoljublju, pronalaženju svoga mira, nadi i vjeri u spasenje.

B. K.

 

PODELI

2 KOMENTARA

Comments are closed.