Dragan Božičković: Ohrabriti djecu da prijave nasilje

0

KOTOR VAROŠ, 28. NOVEMBRA – Djeca i mladi treba da budu hrabri, odgovorni i da ne ćute, već da reaguju i prijave vršnjačko nasilje, bilo da su žrtva oni ili neko koga poznaju, poručeno je na predavanju policije kotorvaroškim srednjoškolcima.


Inspektor kriminalističke policije u Policijskoj stanici Kotor Varoš Mladen Petrušić upoznao je učenike o pojmu i načinima ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, te posljedicama i posebno ukazao na značaj blagovremenog reagovanja s ciljem sprečavanja i otkrivanja vršnjačkog nasilja.

“Potrebno je da djeca i mladi reaguju i prijave ukoliko imaju neka saznanja ili prepoznaju da se u nekim slučajevima radilo o vršnjačkom nasilju ili su sami žrtve. To je potrebno da bi se adekvatno i na vrijeme reagovalo, da bi bili identifikovani konfliktni pojedinci, te blagovremeno spriječeno ili otkriveno vršnjačko nasilje“, rekao je Petrušić.

Komandir Policijske stanice Kotor Varoš Dragan Božičković istakao je da je od velikog značaja da se mladi upoznaju o posljedicama nasilja.

“Činjenica je da su mladi i djeca najranjivija i najaktivnija grupa korisnika društvenih mreža i digitalnog svijeta. Upravo zbog toga su važne preventivne kampanje – da se edukuju i nastavnici i roditelji kako da prepoznaju sve oblike nasilja i ohrabre djecu da nasilje prijave“, naglasio je Božičković.

Predavanje je održano u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske “Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje!”, sa posebnim osvrtom na nasilje nad djecom u digitalnom dobu – digitalno nasilje.

Poruka kampanje svim đacima je da ćutanje nikako nije rješenje, zbog čega je na mlade apelovano da nasilje obavezno prijave.

PODELI