DRAGANA MAKSIMOVIĆ: Nismo ’’pravi’’ roditelji ako djetetu kupimo ’’bijesno’’ vozilo, a da prije toga ono nije postalo čovjek

0

KOTOR VAROŠ, 26. oktobra – Sjećamo i užasnih tragedija na putevima kotorvaroškog kraja.

Pa dokle više? I da li je baš sve, kako to znamo reći, Božija volja? Ili je i do nas?

Djeca nam divljaju za volanima, ’’bijesno’’ auto je statusni simbol, divljanje na putevima viđamo svakodnevno,  momci u najboljim godinama ginu…

Sad će neki pametnjaković reći: ’’Pa, to se dešava u cijelom svijetu’’. Pa šta ako se dešava? Zar mi ne možemo krenuti od sebe? Zar se mi ne možemo konačno dozvati pameti i shvatiti da ovako više ne može?

Moramo shvatiti da nismo ’’pravi’’ roditelji ako djetetu kupimo ’’bijesno’’ vozilo, a da prije toga ono nije postalo čovjek, koji cijeni i svoj i tuđe živote.

Čitam danas komentar jedne majke koja, parafraziram, piše kako je njen sin dobar student, odgovoran za volanom, kako vodi računa, kako često ne izlazi vikendom, da bi društvo, koje se zabavlja u gradskim kafanama,  mogao iza ponoći razvesti kući.

Kamo puste sreće da je više ovakve djece… Ali, postavlja se pitanje da li baš takvi sigurni na našim drumovima pored armije onih koji divljaju putevima.

Neka bude ovo moj skromni apel roditeljima, policiji, prosvjetnim radnicima, svima… da se ova crna statistika konačno prekine.

DRAGANA MAKSIMOVIĆ

PODELI